logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Ziua Mondială de profilaxie și combatere a cancerului este marcată anual pe 4 februarie, în vederea salvării a milioane de oameni de la moarte, ceea ce poate fi prevenit prin educarea și conștientizarea acestei boli.
    Anul 2020 este mijlocul unei campanii de trei ani „Eu sunt și voi fi” (I Am and I Will). Motto-ul solicită angajamentul nostru de a acționa asupra impactului tot mai mare al cancerului și de a demonstra puterea acțiunilor individuale în lupta împotriva cancerului.

    Epidemia globală a cancerului este imensă și continuă să crească, fiind a doua cauză principală de deces la nivel global.
    Anual cancerul e responsabil de peste 9,6 milioane de decese la nivel global.
    Potrivit experților, până în anul 2030, mortalitatea prin cancer va crește la 13 milioane pe an. Acest număr este mai mare decât numărul luat împreună a deceselor cauzate de HIV/SIDA, malarie și tuberculoză.
    Cele mai frecvente decese sunt provocate de următoarele tipuri de cancer:

    • plămâni (1,76 milioane de decese) ;
    • cancer de colon (862 000 de decese);
    • stomac (783 000 de decese);
    • ficat (782 000 de decese) ;
    • de sân (627 000 de decese).

    În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalității din țară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate.
    Conform datelor statistice, în anul 2018, au fost 83739 bolnavi de cancer, ce constituie 236,2 cazuri la 10 mii locuitori, față de 81382 bolnavi în 2017 (229,3 cazuri la 10 mii locuitori).
    În anul 2018, a fost stabilit primar diagnostic de cancer la 15721 persoane, ceea ce constituie 44,3 cazuri la 10000 locuitori (în anul 2017-15497 persoane, ceea ce constituie 43,7 cazuri la 10000 locuitori).
    Principalii factori de risc MODIFICABILI responsabili pentru creșterea riscului de dezvoltare a cancerului sunt consumul de tutun, alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea și obezitatea, consumul nociv de alcool, poluarea.
    Consumul de tutun este cel mai important factor de risc ce cauzează peste 20% din decesele de cancer la nivel mondial și aproximativ 70% din decesele la nivel mondial de cancer pulmonar. În Republica Moldova, fumatul este unul din cele mai răspândite vicii, dăunătoare sănătății populației ocupând locul 2 ca importanță, factor de risc pentru bărbați și locul 5 pentru femei (provoacă peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile).
    Factorii de risc nutriționali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate și grăsimi trans, zahărul și sarea, consumul redus de fructe şi legume, precum și consumul nociv de alcool și inactivitatea fizică, sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancerul sistemului digestiv, de sân și prostată.
    În anul 2013, Organizația Mondială a Sănătății a lansat Planul de Acțiune globală pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile în perioada 2013-2030 și se propune o reducere cu 25% a mortalității premature prin cancer la nivel global.

    Recomandări generale pentru populație privind prevenirea cancerului:

    • Mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții.
    • Adoptați un mod de viață, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
    • Limitați consumul de alimente cu conținut crescut în grăsimi și conținut scăzut in fibre. Evitați băuturile îndulcite cu zahăr.
    • Consumați multe fructe, legume și cereale.
    • Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată.
    • Limitați consumul de băuturi alcoolice.
    • Limitați consumul de sare și alimente procesate.
    • Nu fumați. Evitați expunerea dvs. și a copiilor la fumul de țigări.
    • Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.
    • La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă, pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.

    Îmbunătățirea educației publice și a conștientizării cancerului reduce frica, îmbunătățește înțelegerea, elimină miturile și concepțiile greșite și schimbă comportamentul și atitudinile față de boală.
    Accesul la diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului ar trebui să fie egal pentru toată lumea – indiferent de locul în care persoana locuiește, care este venitul, etnia sau sexul său.
    Accesul egal la prevenirea cancerului, diagnosticul, tratamentul și îngrijirea poate salva multe vieți.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP