logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În fiecare an, pe 4 februarie, este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva maladiilor oncologice(World Cancer Day). Această inițiativă a fost lansată de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului și Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului (Union for International Cancer Control – UICC) pentru a informa opinia publică mondială în ce privește maladiile oncologice.
    În 2019-2021, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului se desfășoară sub sloganul „Eu sunt și voi fi” (I Am and I Will).


    Cancerul este un termen general pentru un grup mare de boli care pot afecta orice parte a corpului. Cancerul se caracterizează prin formarea rapidă a celulelor anormale care proliferează dincolo de granițele lor obișnuite și sunt capabile să pătrundă în țesuturile din apropiere și să se răspândească în alte organe. Acest proces se numește metastază, iar metastaza este una dintre principalele cauze de deces prin cancer. Ca urmare a transformării celulelor normale în celule tumorale în cursul unui proces cu mai multe etape, leziunea precanceroasă se transformă într-o tumoare malignă. Aceste modificări apar ca urmare a interacțiunilor dintre factorii genetici umani și trei de factori externi:

    • agenți cancerigeni fizici (radiații ultraviolete și ionizante);
    • agenți cancerigeni chimici (azbest, componente ale fumului de tutun;
    • contaminanți alimentari și arsenic, contaminant al apei potabile);
    • agenți cancerigeni biologici (infecții cauzate de anumiți viruși, bacterii sau paraziți).
      Un alt factor de risc pentru dezvoltarea cancerului este îmbătrânirea, odată cu vârsta, probabilitatea de a dezvolta o formă de cancer crește dramatic.

    Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul este una dintre principalele cauze de deces în lume. În 2018, peste 9,6 milioane de persoane au murit din cauza acestei maladii.
    Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt:

    • cancer pulmonar și de sân (ambele 2,09 milioane de cazuri);
    • cancer de colon și rect (1,80 milioane);
    • cancer de prostată (1,28 milioane);
    • cancer de piele (non-melanom, 1,04 milioane).

    Statisticile arată că printre principalele cauze ale incidenței cancerului, poziția de lider este luată de dieta nesănătoasă, urmată de fumat. De asemenea, nu este recomandat bronzul solar și produsele cu coloranți.
    Este foarte important să se identifice boala în stadiul inițial. Potrivit medicilor oncologi, într-un stadiu incipient, aproape toate tumorile sunt tratabile, iar în 99% din cazuri pot fi vindecate prin intervenție chirurgicală.
    De la vârsta de 50 de ani, se recomandă ca fiecare persoană cel puțin o dată pe an să fie examinată de către medicul oncolog.
    De asemenea este recomandabil ca fiecare femeie să facă o vizită la medicul ginecolog, proctolog și mamolog, iar bărbaților se recomandă să facă o radiografie a plămânilor, stomacul, colonul și prostata. Toate aceste examinări vor ajuta la identificarea cancerului la timp.
    Astăzi, medicii au în arsenalul lor toate tehnologiile moderne pentru tratamentul cancerului. Dar, pentru a obține succes în tratament, pacientul trebuie să aibă încredere în medic, să nu apeleze la șarlatani care speculează problemele. În prezent, cancerul nu este o condamnare, este o boală care poate fi tratată cu succes.
    În prezent, există 43,8 milioane de oameni în lume care sunt în remisie permanentă după diagnosticarea cancerului.

    În Republica Moldova, situația epidemiologică prin cancer este nefavorabilă. Astfel, în a.2019 incidența prin cancer a fost de 285,2 cazuri la 100 mii locuitori, în cifre absolute atingând cifra de 10112 persoane, fiind în creștere comparativ cu a.2018 – 282,7 cazuri la 100 mii locuitori, sau 10021 bolnavi. Prevalența prin tumori maligne în anul 2018 a fost de 58182 în cifre absolute (1641,2 la 100mii locuitori), cu o creștere până la 60291 cifre absolute (1700,7 la 100mii locuitori) în anul 2019.
    Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză a mortalității în țară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. În perioada anilor 2012 – 2019 se atestă o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer de la 163,2 în 2012 la 173,0 cazuri la 100 mii de locuitori în 2018 -2019.
    În cifre absolute, au fost 6133 decese în anul 2018 și 6132 decese în anul 2019. Evaluarea mortalității prin cancer în funcție de sex, denotă faptul că în rândul bărbaților nivelul de mortalitate este de 1,5 ori mai mare decât în rândul femeilor.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP