logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial.

    Boala este provoсată de сreşterea neсontrolată şi multipliсarea сelulelor сanсeroase, сare poate afeсta oriсe parte a сorpului. Extinderea poate afeсta şi zonele apropiate tumorii, dar pot apărea metastaze şi în zone îndepărtate. O mare parte a formelor de сanсer pot fi tratate сhirurgiсal, prin radioterapie, сhimioterapie, daсă boala este depistată în fază inсipientă. Multe forme de сanсer pot fi prevenite prin evitarea faсtorilor de risс.

    Epidemia globală a cancerului este imensă și continuă să crească. În prezent peste 8,8 milioane de persoane mor anual de cancer la nivel mondial, dintre care 4 milioane sunt decese premature (vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani). În următorii zece ani, se estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 14 milioane pe an.

    În Republica Moldova, conform datelor statistice, circa 53 mii de persoane trăiesc astăzi fiind diagnosticați cu diferite tipuri de cancer (în anul 2016 prevalența totală a fost de 1490,4 cazuri la 100 mii locuitori), anual sunt înregistrate peste 9000 cazuri noi de cancer (incidența – 279,6 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2016). În ansamblu maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul sănătăţii. În perioada anilor 2012 – 2016 s-a atestat o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer – de la 163,2 până la 175,3 cazuri la 100 mii populație.

    S-a constatat faptul că mai mult de 30% din decesele cauzate de cancer sunt provocate de 5 factori de risc major ce sunt legați cu comportamentul și nutriția omului. Acești factori includ:

    • Indicele ridicat al mesei corporale, un regim alimentar dezechilibrat, consumul insuficient de fructe și legume;
    • Activitatea fizică insuficientă;
    • Alcoolul și tutunul. Fumatul este considerat unul dintre cei mai semnificativi factori de risc, întrucât acest obicei este cauza a 22% din decesele prin cancer şi a 71% din decesele provocate de cancer pulmonar.
    • Infecții care cauzează cancerul, cum ar fi virusul papiloma (HPV), virusul hepatitei B și C (HBV/HCV);
    • Expunerea prelungită la soare și în saloanele de bronzare.

    Oamenii de știință din întreaga lume încearcă să descopere medicamente miraculoase în diverse domenii ale medicinii, inclusiv în oncologie, care ar putea salva omenirea de multe boli teribile. Din păcate, până în prezent nu există niciun vaccin împotriva cancerului. Din acest motiv este foarte importantă depistarea precoce a cancerului, în etapa preclinică, pentru ca tratamentul său să fie util și extrem de eficient.

    Sloganul pentru Ziua Internațională a Luptei Împotriva Cancerului pentru anii 2016-2018 este „Noi putem. Eu pot.” Este anticipat faptul că în această zi se vor întreprinde măsuri individuale și colective pentru prevenirea și lupta cu această boală. Oamenii vor fi îndemnați să efectueze examinările preventive anuale, să renunțe la deprinderile nocive și să aleagă un mod sănătos de viață.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP