logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În data de 18 septembrie, în cadrul SCM „Sfânta Treime” a fost organizată o conferință cu tema „Particularitățile practicii anesteziologice într-un spital multidisciplinar”. Speakerul principal al evenimentului a fost doctorul în științe medicale, profesorul Paul Morozov (Chicago, Statele Unite ale Americii)

    Conferința a avut loc datorită eforturilor comune ale administrației spitalului „Sfânta Treime” și ale USMF ”N. Testemițanu”. Mai multe detalii despre eveniment vor fi comunicate de către participanții și organizatorii săi.

    Directorul Catedrei Anesteziologie și Reanimatologie a USMF „N. Testemițanu”, profesor universitar, doctor habilitat în medicină Victor Cojocaru.

    Anesteziologia și reanimatologia sunt niște domenii foarte complexe al medicinei, deoarece, așa cum spune însuși profesorul Morozov: „Fiecare anestezie trebuie să fie ca prima…”. În orice moment pot să apară situații neprevăzute, iar pentru a le putea depăși, cunoștințele și acțiunile clare sunt primordiale, iar automatizarea acestora reprezintă o necesitate absolută.

    Conferința a fost prezidată de către profesorul Paul Morozov, absolvind universitatea noastră de medicină cu 20 de ani în urmă. Trăiește în SUA de mulți ani și lucrează la Universitatea de Medicină din Chicago. Pe lângă cursurile teoretice, dr. Morozov a prezentat un master-class de terapie intensivă asupra pacienților cu patologie pulmonară, demonstrând tehnicile care trebuie utilizate în manoperele pe tractul respirator superior.

    Comunicarea interactivă dintre profesor și audiență a fost punctul cheie al conferinței. Evenimentul a durat mai mult de o oră, iar cei prezenți absorbeau ca un burete fiecare frază, fiecare cuvânt al profesorului. Atenția publicului era sporită deoarece pe de o parte raportorul este un om de știință american, care a relatat și demonstrat ceva nou pentru toți, iar pe de altă parte dr. Morozov cunoaște toate subtilitățile medicinei noastre, pentru că el a trăit în Moldova și este absolvent al Universității de Medicină din Chișinău. În plus este unul dintre puținii profesori care citește lecții adaptate la situații, adică prezintă o teorie bine închegată cu practica, ceea ce rar se întâlnește în specialitatea noastră.

    Planificăm să organizăm o serie de conferințe, precum și videoconferințe cu colegii profesorului Morozov de la Universitatea de Medicină din Chicago. Sperăm la o cooperare fructuoasă în continuare. În concluzie, vreau să-mi exprim recunoștința profundă administrației spitalului, în special directorului Oleg Crudu pentru condițiile excelente create pentru desfășurarea unei conferinței.”

    Doctor în științe medicale, conferențiar universitar Catedra Anesteziologie și Reanimatologie Nr. 2 din cadrul Facultății Rezidențiat și Secundariat Clinic Alexandru Cornolub.

    Conferința care a avut loc astăzi este un eveniment important, deoarece a pus bazele podului dintre SCM „Sfânta Treime” și spitalul din Chicago Saint Francis, care este baza practică pentru Universitatea de Medicină din Chicago și unul dintre centrele de cercetare din Chicago. În plus, pe parcursul vizitei, profesorul Morozov a avut o întâlnire cu rectorul USMF „N. Testemițanu”, academicianul Ion Ababii, astfel fiind prevăzută o colaborare și între universitățile de medicină din Chișinău și Chicago.

    Cursul prelegerilor oferite de doctorul de științe medicale și filosofice, Paul Morozov, absolvent al Universității de Medicină din Chișinău, este primul semn al unei cooperări continue, pe care cu toții sperăm să o dezvoltăm și fortificăm.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP