logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Astăzi 29 septembrie, întreaga planetă marchează Ziua Mondială a Inimii.
    Afecțiunile sistemului cardiovascular sunt frecvente în întreaga lume și afectează oameni de toate vârstele, prin urmare sănătatea inimii este extrem de importantă. Ce e nevoie să întreprindem pentru a preveni afecțiunile inimii, a explicat , dna Irina Benesco, medic cardiolog la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” în cadrul emisiunii „Matinal Național” de la Radio Moldova.

    Dna Irina Benesco a menționat: ”Ziua mondială a inimii este o campanie globală, comunitățile și guvernele din întreaga lume participă la activități care au drept scop sănătatea inimii lor si a celor din jur. Prin această campanie, Federația mondială a inimii unește oamenii din toata țările care inspiră la acțiuni pentru a încuraja o viața sănătoasa inimii din întreaga lume.
    Trăim vremuri fără precedent. Pandemia COVID-19 a avut un impact major asupra profesiei medicale, sistemelor naționale de sănătate si responsabilităților noastre individuale pentru propria noastră sănătate si pentru cei vulnerabili din societate. Cu certitudine nu putem spune ce curs va avea pandemia în viitor, dar știm că îngrijirea inimii chiar acum este mai importantă ca niciodată.
    In timpul pandemiei COVID-19 pacienții cu BCV se confruntă cu o dublă amenințare. Nu numai ca sunt mai expusi riscului de a dezvolta forme severe ale virusului dar și au nevoie de îngrijiri medicale permanente pentru inimile lor.
    Maladiile sistemului cardiovascular reprezintă cea mai frecventă cauză de mortalitate atât la nivel global cât și în Republica Moldova. Cele mai recente date, prezentate de către Biroul National de Statistica relevă faptul că peste jumătate dintre oamenii care și-au pierdut viața în ultimii ani, sufereau de maladii ale aparatului circulator, urmate de tumori, bolile aparatului digestiv, accidentele, intoxicațiile și traumele , bolile aparatului respirator și alte cauze .
    Dacă e sa comparăm numărul pacienților înregistrați cu maladii ale sistemului cardiovascular actual (680,0 mii cazuri), observam o creștere semnificativă de aproape 3 ori mai mare comparativ cu anul 2001 (205,7 mii cazuri). Daca acum câțiva ani bolile cardiovasculare erau considerate o particularitate a sănătății persoanelor în vârsta, acum constituie una din principalele cauze ale mortalității persoanelor apte de munca.
    Modul de viața influențează în mod direct sănătatea inimii. Majoritatea dintre noi se confrunta cu stresul, însa, fiecare persoana are stilul sau specific de a reacționa în fața acestuia. Acumulat într-o cantitate sporită și pe o durata lunga de timp, stresul, poate duce la diferite probleme, precum mâncatul excesiv, fumatul etc. , factori, care la rândul lor predispun la bolile de inimă.
    Cei mai importanți factori de risc asociați bolilor cardiovasculare sunt: vârsta, ereditatea, sexul masculin, fumatul, nivelul crescut de colesterol, obezitatea, sedentarismul, menopauza, hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat, dintre acestea, unii sunt nemodificabili(varsta, ereditatea,menopauza), însa majoritatea pot fi modificați si ținuți sub control.
    Asocierea a mai multor factori de risc crește posibilitatea de apariție a bolilor cardiovasculare.
    Astfel,
    – sporirea nivelului de cunostinte în randul populației generale privind factorii de risc si metodele de prevenire a maladiilor cardiovasculare;
    – perfectionarea cu 80% a gradului de cunoștințe a personalului medical în domeniul prevenției primare;
    – diagnosticul precoce si clinicii a maladiilor cardiovasculare cu impact major asupra duratei vieții la adilți;
    – implementarea modelului unic de evaluare a riscului cardiovascular individual prin utilizarea diagramei de risc HeartSCORE pentru tarile europene cu risc cardiovascular înalt de la 80% pâna la 100% a persoanelor întegistrate pe listele medicilor de familie;
    – creșterea ratei anuale de investigare a persoanelor adulte, depistate cu risc cardiovascular înalt;
    – depistarea preclinică a aterosclerozei arterelor perifefice;
    – sporirea ratei de supravetuire a pacienților cu maladii prevalente cardiovasculare cu 30% din totalul cazurilor, prin implementarea metodelor obiective de diagnostic si tratament al bolilor cardiace cu impact vital.”
    Să aveți Sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP