logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În week-endul ce urmează, pe teritoriul Republicii Moldova va fi instituit codul roșu de caniculă. Se presupune că mercurul din termometre va urca până la 37-39°C la umbră. Astfel de temperaturi ridicate în data de 1 iulie nu au fost înregistrate din anul 1886. Despre caniculă, pericolele acesteia și cum putem depăși mai ușor această perioadă ne spune șeful secției Boli Interne 2 a SCM „Sfânta Treime”, medic internist categorie superioară Mihail Lupan.

    Lupan-Mihail-216x300Majoritatea oamenilor se simt confortabil la temperaturi ale aerului ambiant între 20 și 27°C și la o umiditate relativă a aerului cuprinsă între 35 și 60%. Dacă temperatura sau umiditatea sunt mai mari, apare senzația de disconfort. Când capacitatea organismului de a se adapta la căldură este depășită, apar o serie de afecțiuni grave, posibil fatale.

    Un organism sănătos are capacitatea de a-și menține temperatura în jur de 37°C. În funcție de nivelul activității fizice, pot apărea variații, de regulă mai mici de 1°C. Creșterea temperaturii corpului cu mai mult de 1°C se întâlnește numai în condiții de boală sau când temperatura extremă a mediului ambiant depășește capacitatea corpului de a se adapta. Majoritatea afecțiunilor legate de expunerea la căldură apar în condițiile supraîncălzirii organismului prin expunerea exagerată la căldură sau în condițiile unui efort fizic exagerat.
    În cazul caniculei, cel mai mare risc îl au copiii, vârstnicii și persoanele cu boli cronice și/sau mentale. Și tinerii, chiar fără probleme de sănătate, pot fi afectați dacă iau parte la activități fizice intense în aer liber. Cei care trăiesc în marile orașe au risc mai mare, din cauza poluării atmosferice, care poate declanșa afecțiuni respiratorii severe.

     

    Dl Lupan, spuneți-ne vă rog care sunt efectele caniculei asupra organismului?
    Atunci când temperatura exterioară este crescută, organismul încearcă să elimine căldură printr-o serie de mecanisme. Inima bate mai repede pentru a pompa mai mult sânge la nivelul pielii, unde se elimină căldură și apare fenomenul de transpirație. Aceste modificări ale fluxului sangvin și transpirația excesivă reduc capacitatea de efort fizic sau muncă intelectuală. Unele studii au demonstrat că femeile nu tolerează la fel de bine căldura comparativ cu bărbații, mai ales în condițiile unei umidități reduse.

    Ce probleme de sănătate poate provoca canicula?
    Riscul unei afecțiuni induse de expunerea la caniculă variază de la individ la individ și depinde foarte mult de starea generala de sănătate, greutatea corporală, vârsta, prezența unor boli cronice (hipertensiune arteriala, diabet, alcoolism, boli psihice, boli cardiace, pulmonare sau renale), tratamente cu diuretice, sedative, medicamente pentru boli cardiovasculare. Expunerea la caniculă determină următoarele probleme de sănătate:
    • Edeme ale mâinilor și picioarelor, care dispar după 1-2 zile de la încetarea expunerii la căldură;
    • Erupții la nivelul pielii, sub forma unor mici puncte roșiatice, ca rezultat al inflamației canalelor glandelor sudoripare. La nivelul pielii expuse direct razelor soarelui pot apărea arsuri severe, cu vezicule. Acestor persoane li se recomandă dușuri și curățarea pielii cu săpun pentru a îndepărta grăsimea, care poate împiedica răcorirea naturală a organismului;
    • Crampele musculare sunt contracții involuntare, care dau senzația de durere ascuțită și se pot dezvolta izolat sau în asociere cu alte manifestări induse de căldură. Apar frecvent la nivelul abdomenului, brațelor și picioarelor. Cauza acestora este lipsa înlocuirii sărurilor pierdute prin transpirație la persoanele care beau multă apă fără a consuma suficientă sare. Cei care au crampe musculare trebuie să se adăpostească imediat într-un loc răcoros, să maseze ușor zona afectată, să evite consumul de alcool sau cafea;
    • Transpirații excesive, amețeli, astenie fizică intensă, greață, sete intensă, dureri de cap, tulburări de vedere, vărsături, diaree, senzația lipsei de aer, palpitații, furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. Aceste simptome dispar după odihna într-un spațiu răcoros și consumul de băuturi reci sărate;
    • Sincopa de căldură apare ca urmare a fluxului insuficient de sânge la nivelul creierului, în special în momentul trecerii din poziția șezând în poziția ridicat în picioare. Tensiunea arterială scade din cauza pierderii lichidelor prin transpirație și stagnării sângelui la nivelul picioarelor;
    • Hiperpirexia (temperatura corpului mai mare de 41 de grade) este cea mai severă complicație a expunerii la caniculă. Se asociază cu pierderea completă sau parțială a cunoștinței, puls rapid, senzația lipsei de aer și necesită intervenție medicală imediată. Reprezintă o urgență medicală, deoarece întârzierea tratamentului poate duce la apariția unei afectări permanente a creierului, rinichilor si inimii. Primul ajutor constă în îndepărtarea hainelor și pulverizarea corpului cu apă rece. Apa rece scade temperatura corpului, însă prezintă riscul răcirii excesive a organismului. De aceea, se face numai sub supraveghere medicală atentă;
    • Insolația apare la persoanele care se expun direct la soare o perioadă mai lungă și se manifestă prin dureri de cap, somnolență, greață, febră, arsuri la nivelul pielii.
    În perioadele caniculare este importantă automonitorizarea diurezei (eliminării de urina), care poate indica starea de hidratare a organismului. Dacă acesta este deshidratat, rinichii vor reține apa, iar urina va fi închisă la culoare, puternic mirositoare. Dacă organismul este hidratat normal, urina va avea o culoare deschisă, gălbuie. Astfel, trebuie să consumați o cantitate suficientă de lichide care să le înlocuiască pe cele pierdute prin transpirație.

    Recomandați-ne câteva măsuri de prevenire a efectelor caniculei.
    Câteva măsuri generale prin care putem preveni apariția efectelor nedorite ale expunerii la temperaturi ridicate sunt:
    • Se recomanda consumul de apa sau sucuri naturale diluate cu apa, și nu de alcool (deshidratează și mai mult organismul).Картинки по запросу canicula recomandari
    • Consumul alimentelor sărace în grăsimi și carbohidrați. Sunt preferate salatele, supele ușoare de legume, fructele (pepenele verde și galben), care au conținut ridicat de apă.
    • Pacienții cardiaci care iau medicamente diuretice trebuie să ia suplimente cu potasiu și magneziu, acestea înlocuind electroliții eliminați în urma medicației diuretice.
    • Purtați haine potrivite, ușoare, deschise la culoare, lejere, dar și pălării cu boruri largi sau chipiuri.
    • Protejați-vă pielea cu ajutorul cremelor cu factor de protecție solară peste 30 și ochii purtând ochelari de soare.
    • Este indicat repausul în încăperi bine ventilate, preferabil cu aer condiționat.
    • Parcurile sau ștrandurile pot fi refugii potrivite pe timp de caniculă, însă chiar și aici este bine să stați la umbră între orele 11:00 și 17:00.
    • Evitați eforturile fizice intense în timpul orelor de vârf.

    Cum putem reduce impactul caniculei la serviciu ?
    Protecţia persoanelor angajate pe vreme caniculară impune următoarele măsuri:
    Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
    • reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
    • asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
    • alternarea efortului dinamic cu cel static;
    • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus.
    Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
    • asigurarea apei potabile, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
    • asigurarea echipamentului individual de protecţie;
    • asigurarea de duşuri;

    Încercați să respectați măsurile de prevenire, astfel va fi mult mai ușor să depășiți perioada caniculară.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP