logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Dna Elena Bivol, medic endocrinolog, doctor în științe medicale, șefa Departamentului managementul calității serviciilor medicale de la SCM „Sfânta Treime” în ediția “Sănătate pentru Toți”, despre diabetul zaharat și alimentație.

    De fapt, medicii endocrinologi sunt specialiștii care zilnic ajută oameni ce din nefericire au o formă de diabet, fie că e vorba de stări critice, în care timpul pentru pacient semnifică viață, sau sfaturi cum mai bine să ținem valorile glicemiei sub control.  Și chiar dacă există numeroase mituri referitoare la diabetul zaharat și alimentație, în realitate, specialiștii ne recomandă  să punem accent deosebit pe alimentație, controlul greutății și menținerea unor valori cât mai aproape de normal ale glicemiei, colesterolului și tensiunii arteriale.

    Dna Elena Bivol susține că fiecare persoana este liberă sa aleagă ceea ce mănâncă în fiecare zi, având însă constant în vedere obiectivul general care semnifică, controlul glicemiei și menținerea unei greutăți sănătoase:

    ”Persoanele cu diabet zaharat trebuie să depună efort pentru a menține nivelul zaharului din sânge cât mai aproape de limitele normale, pentru a preveni complicațiile pe termen scurt și de perspectivă, vorbim despre afecțiuni cardiovasculare, renale, oculare, neuropatie. Pacienților pe care îi tratez  le explic,  fiecare persoană cu diabet este o parte importantă în managementul propriei boli și e nevoie  să participe activ la propriul tratament, să respecte întocmai administrarea tuturor medicamentelor, să țină seama de alimentația și activitatea fizică de zi cu zi și bineînțeles să efectueze controalele medicale.

    Persoanele cu diabet frecvent întreabă, “ce pot să mănânc ca să-mi scadă zaharul”? Nu există produse care scad zahărul, există care cresc mai mult sau mai puțin. De asemenea, glicemia crește de la stres, durere, febră, boli sau tratamente concomitente, aport alimentar și scade de la efort și tratamentul hipoglicemiant.

    Îndemnul meu este ca să citiți cu maximă atenție etichetele produselor alimentare, mai cu seamă la produse destinate persoanelor cu diabet, din păcate acestea au zaharuri ascunse, pâinea neagră colorată și cu adaos de zahăr, iaurturile degresate sunt cu adaos de zahăr. Țineți cont că cele mai indicate alimente sunt cele care fac parte din categoria „conținut scăzut”, cele mai puțin sănătoase din categoria „conținut mediu” iar alimentele contraindicate, mai ales dacă suferiți de diabet sau alta problemă de sănătate, sunt cele din categoria „conținut crescut”. Multe produse alimentare destinate celor care vor sa slăbească sau au un regim alimentar mai special, cum este și cazul persoanelor cu diabet, sunt promovate ca fiind fără zahăr, 0% grăsimi sau fără colesterol. Însă asta nu înseamnă neapărat ca nu au deloc colesterol, grăsime sau zahăr, ci că pot avea o cantitate infimă. Bineînțeles, din moment ce niciun aliment nu este perfect, este nevoie de un amestec echilibrat de alimente pentru a obține toate substanțele nutritive de care organismul are nevoie.

    Iată câteva recomandări  pentru o alimentație sănătoasa pentru persoanele cu diabet zaharat și nu numai.

    • Mâncați mai multe produse vegetale și mai puține de origine animală.
    • Consumați mai multe alimente proaspete și mai puține alimente procesate.
    • Alegeți cu înțelepciune grăsimile, mă refer la carnea grasă, pielea de pe carnea de pasare și produse lactate grase.
    • Învățați să iubiți cerealele integrale, legumele, nucile și semințele.
    • Mâncați proteine cu moderație și optați cu încredere pentru pește și carne de pasare.
    • Consumați rar oua și nu depășiți un gălbenuș de ou pe zi, inclusiv gălbenușurile folosite în prepararea mâncărurilor.
    • De fapt, am remarcat și în alte emisiuni că este important să ajustați aportul caloric și nivelul de mișcare pentru a menține o greutate corporală dorită, acest mesaj se adresează persoanelor care doresc să slăbească,  este recomandat să pierdeți în greutate treptat.

    În această emisiune am discutat despre principii alimentare doar în aspect glicemic, însă pacientul cu DZ se asociază frecvent și HTA, dislipidemia, hiperuricemia, și atunci recomandările nutriționale devin o adevărată provocare atât pentru medic cât și pacient. De aceea, as sugera ascultătorilor să nu se compare între ei, fiecare este un mic univers cu constelația sa de patologii, și ce este benefic într-un caz, ar putea fi dăunător în altul.

    Vă rugăm să ne permiteți sa vă ajutăm!”

    Să aveți sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP