logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Vremea rece aduce cu ea o multitudine de afecțiuni, care, adesea, pot implica și ochii. Una din cele mai răspândite patologii ale ochilor în această perioadă a anului este inflamația conjunctivei – conjuctivita.

    глаза2

    Conjuctiva este o membrană cu rol de protecție, care acoperă fața anterioară a sclerei și fețele posterioare ale celor două pleoape. Funcția principală a conjunctivei este secreția părții mucoase și lichide a fluidului lacrimal, care lubrifiază și umezește ochiul.

    Aceasta are mecanisme naturale de protecție precum:

    – protecție fizică oferită de pleoape;

    – acțiunea de spălare a lacrimilor;

    – activitatea antibacterială a lizozimilor;

    – protecția umorală oferită de imunoglobulinele din lacrimi.

    Însă în perioada rece a anului aceste mecanisme de protecție nu pot face față întru totul pericolelor la care sunt expuși ochii. Una din aceste pericole este conjunctivita.

    Conjunctivitele pot fi provocate de bacterii, virusuri, ciuperci și paraziți, dar cel mai adesea se întâlnesc 3 tipuri de conjunctivită: bacteriană, virală sau alergică. Fiecare din ele se manifestă în mod specific. Spre exemplu conjunctivita bacteriană provoacă nu doar hiperemia ochilor dar și secreția mucopurulentă care lipește genele.

    În cazul conjunctivitei virale, secrețiile mucopurulente nu sunt caracteristice, astfel după somn, ochii practic nu se lipesc. Simptomele acesteia sunt adesea roșeața, iritația și lăcrimarea ochilor. Însă conjunctivita virală este foarte contagioasă, mult mai contagioasă decât cea bacteriană. Aceasta este cea mai frecvent întâlnită conjunctivită. Ea se transmite prin cale respiratorie, dar și prin contactul direct. Pentru a te contagia, uneori este suficient să te afli în aceeași încăpere cu bolnavul.

    Prin contactul extern cum ar fi: mâinile murdare sau lipsa igienei lucrurilor personale, puteți contagia membrii familiei sau chiar colegii de muncă. Acest tip de conjunctivită este actual îndeosebi în perioada rece a anului. Adesea, împreună cu nasul înfundat pot „curge” și ochii. Ceea ce înseamnă că virusul a pătruns și în ei, deoarece nasul are contact nu doar cu membranele mucoase ale urechii și gâtului, dar și cu mucoasa ochiului, ce este strâns legată cu acesta.

    Conjunctivita alergică nu este atât de actuală iarna. Aceasta apare adesea în perioada polinizării, însă pentru multe persoane, iarna apare o altă problemă: ochii reacționează la zăpadă, vânt puternic și temperatura scăzută. Lăcrimarea poate fi o reacție normală de apărare a organismului, astfel lacrimile protejează ochii de efectele factorilor externi: gerul și vântul.

    Lăcrimarea ochilor poate fi apărea și în cazul în care o persoană se află mult timp într-o încăpere cu aer uscat – iarna funcționează sistemul de încălzire, astfel se usucă și mucoasa ochilor. Însă aceasta mai poate fi o alergie la frig. Din cauza influenței aerului rece nivelul histaminei crește brusc, ceea ce duce la dilatarea vaselor, provoacă roșeața și edemul pielii, de asemenea acestea sporesc și lăcrimarea ochilor.

    De asemenea, odată cu apariția zăpezii, unele persoane pot deveni victimele „oftalmiei de zăpadă” – afectarea dureroasă a corneei din cauza expunerii excesive la radiații ultraviolet reflectate de zăpadă. Deosebit de atenți trebuie să fie cei pasionați de sporturile de iarnă, cum ar fi schiatul. De obicei, aceasta se vindecă după 24 de ore de repaus ocular.

    Cum să mențineți sănătatea ochilor în sezonul rece:

    1. În cazul conjunctivitei, dar și a altor boli inflamatorii oculare, trebuie neapărat să consultați un medic, pentru determinarea unui tratament. Tratamentul poate fi efectuat atât în condiții ambulatorii, adică în clinică, cât și la domiciliu;

    2. Purtați ochelari de soare și iarna, dacă ochii simt un anumit disconfort, în special atunci când mergeți la munte;

    3. Consumați suficientă apă, pentru ca membranele mucoase să fie cât mai bine hidratate;

    4. Introduceți cât mai des peștele în meniul dumneavoastră, deoarece acesta este util pentru vedere și nu doar;

    5. Renunțați la obiceiul de a vă freca la ochi. Mâinile găzduiesc numeroase infecții periculoase, care ajung cu ușurință în ochi prin frecare;

    6. Folosiți computerul cu moderație. Această recomandare este utilă pentru toată lumea, nu doar în sezonul rece.

    Aveți grijă de sănătatea ochilor dumneavoastră!

    Autor:

    Cristina Angheluță – medic rezident oftalmolog

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP