logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În contextul Zilei Mondiale de combatere a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice și Zilei Naționale de renunțare la fumat, dl Mihail Lupan, medic internist categorie superioară, șef secție Boli Interne nr. 2 în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” a vorbit în ediția „Matinal Național” de la Radio Moldova despre măsurile de prevenire a acesteia.

    Potrivit dlui Mihail Lupan, cea mai eficientă intervenție în prevenirea BPOC este renunțarea la fumat, chiar dacă în dezvoltarea acestei afecțiuni pot fi și alți factori, și anume aerul poluat și deficitul enzimei alfa-1. Boala pulmonară obstructivă cronică este o maladie inflamatorie a căilor respiratorii care nu permite pătrunderea aerului în plămâni, este o combinație între două afecțiuni, bronșita cronică și emfizemul.

    Printre simptomele BPOC se numără: tusea, eliminarea de mucus și dispneea. Pentru a stabili diagnosticul corect sunt indicate mai multe investigații, cum ar fi: radiografia pulmonară, spirometria și tomografia computerizată a cutiei toracice. Astăzi nu există un tratament care să vindece pacienții de această afecțiune, însă tratamentul medicamentos efectuat la timp previne atenuarea simptomelor și complicațiile grave.

    Cea mai eficientă metodă de prevenire a apariției și agravării BPOC este abandonarea fumatului, care constituie un factor determinant în această boală.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP