logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Astăzi, în cadrul emisiunii “Sănătate pentru toți”, dna Lilia Vlasov, doctor în științe medicale, medic nefrolog în secția Nefrologie și Hemodializă la SCM “Sfânta Treime” a realizat un transfer infirmațional în ce privește afecțiunile renale. Actualitatea acestei teme este în contextul Zilei Mondiale a Rinichiului, consemnată în data de 10 martie.

    OMS îndeamnă societatea modernă să conștientizeze, dar și să realizeze o punte care să reunească cunoștințe și moduri în care boala renală cronică să fie percepută de toată lumea. Boala cronică de rinichi nu doare, ne-a mărturisit dna Lilia Vlasov: ”Investigațiile nu sunt complicate, e mult mai simplu decât în numeroase alte afecțiuni. Astfel că printr-o analiză a filtrării glomerulare și un sumar de urină, cu testare pentru proteinurie, poate fi afirmată sau infirmată o afecțiune renală.

    Din nefericire, boala cronică de rinichi reprezintă afectarea cronică importantă a rinichiului prin diferite tipuri de afecțiuni, vorbim de hipertensiune, diabet și infecții. Întrucât diabetul și hipertensiunea arterială sunt responsabile de cazurile de insuficiență renală cronică, urmarea unui tratament corespunzător pentru controlul acestor afecțiuni semnifică totodată și un risc diminuat de degenerare a funcției renale.

    Când rinichiul nu mai funcționează și se produce o intoxicare cronică a organismului cu diverse toxine, viața nu mai este posibilă decât prin dializă sau transplant. Boala cronică de rinichi nu doare și bineînțeles, cu cât este diagnosticată mai precoce, cu atât noi specialiștii nefrologi vom reuși să tratăm și să salvam pacienții, medicina modernă în acest sens dispune de metode eficace de tratament.

    În concluzia acestui subiect, țin să menționez că examinările medicale periodice au o mare însemnătate în depistarea precoce a afecțiunilor renale. De asemenea, în menținerea sănătății rinichilor o mare importanță deține hidratarea, vorbim de cel puțin doi litri de apă pe zi. O alimentație echilibrată, de asemenea protejează rinichii de anumite afecțiuni renale. Și bineînțeles, sportul, activitatea fizică zilnică îmbunătățește funcțiile rinichilor și îi protejează de boli, de aceea este binevenit pe cât e posibil să evitați sedentarismul.”

    Să aveți sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP