logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Data de 12 mai nu a fost aleasă întâmplător – în această zi în anul 1820 s-a născut celebra asistentă medicală Florence Nightingale, care a făcut din îngrijirea bolnavilor o preocupare nobilă și o abilitate profesională de apreciat, fără a fi influențată de oarecare interese materiale.


    În anul 1837, Nightingale a simţit chemarea lui Dumnezeu pentru a face ceva, dar nu era sigură de munca pe care trebuia să o facă. Aceasta a început să fie interesată de infirmerie, dar părinţii săi au considerat că era o profesie nepotrivită pentru o femeie de statutul şi istoricul său şi nu i-au permis să se instruiască pentru a fi asistentă medicală. Aceştia se aşteptau ca ea să se căsătorească şi să trăiască viaţa unei femei din înalta societate.
    Părinţii lui Florence au cedat în cele din urmă şi în anul 1851, aceasta s-a dus în Kaiserwerth, Germania pentru o pregătire ca asistentă pentru trei luni. Acest lucru i-a permis ca în anul 1853 să devină administratorul unui spital pentru doamne. Anul următor, a izbucnit Războiul din Crimeea, iar curând, ziarele descriau lipsa disperată de facilităţi medicale adecvate pentru soldaţii britanici răniţi pe front. Sidnez Herbert, ministrul de război, o cunoştea deja pe Nightingale şi a rugat-o să supravegheze o echipă de asistente din spitalele militare din Turcia. În anul 1854, aceasta a condus o echipă de 38 de asistente care a preluat organizarea spitalelor cazarmei din Scutari unde s-au constatat codiţii sanitare dezastruoase.
    Florence şi echipa sa s-au ocupat cu maximă rigurozitate de curăţenia din spital, sterilizarea instrumentarului, procurarea de feşe şi pansamente din tifon, precum şi de alimentația, până atunci cu totul improprie, a soldaților. În urma acestor măsuri, puse în practică extrem de riguros, mortalitatea în rândul răniţilor s-a redus simţitor.

    În cinstea acestei femei altruiste, care a reușit să depășească toate obstacolele, inclusiv una din cele mai dificile – respingerea și conservatorismul societății, a fost ridicat un monument.

    Celebrarea Zilei Internaţionale a Nurselor începe din anul 1965, însă abia în 1974 este aleasă oficial data de 12 mai. În acest an asistenții medicali din 141 de țări s-au unit într-o organizație profesională medicală, care a fost numită Consiliul Internațional de Asistenți Medicali.

    Nursingul este o disciplină separată a medicinii, o știință și o profesie independentă, considerată una dintre cele mai nobile, deoarece pe lângă aptitudinile și cunoștințele medicale ale reprezentanților medicinii este nevoie de multă bunătate, sinceritate și capacitatea de a compătimi.
    Asistentul medical este acel reprezentant al personalului medical, care realizând recomandările medicului devine cea mai apropiată și de încredere persoană pentru pacient. Însăși denumirea de soră medicală poartă cu ea ceva familial și oferă speranțe pacientului în cele mai dificile momente.

    Astăzi asistenții medicali reprezintă cea mai numeroasă categorie printre lucrătorii medicali. Acest lucru este de înțeles, deoarece ei efectuează cea mai mare parte din munca unui spital. Ei au grijă de pacienți, monitorizează punerea în aplicare a prescripțiilor medicale, completează istoriile medicale etc.

    Astăzi, se introduc adesea noi tehnologii în domeniul sănătății, astfel asistenții medicali lucrează mereu la dezvoltarea calificărilor lor, pentru a-și îmbunătăți cunoștințele și abilitățile. Potrivit medicilor, munca asistenților medicali reprezintă 80% din îngrijirea pacientului. Această profesie este indispensabilă, astfel de ziua profesională a asistenților medicali în toate instituțiile medicale aceștia sunt onorați și se exprimă recunoștința pentru munca depusă.

    În SCM „Sfânta Treime” activează 317 asistente medicale, dintre 217 dețin categorie profesională superioară, alte 27 prima categorie și tot 27 dețin a doua categorie.

    În cadrul evenimentelor ce au avut loc în rândul asistenților medicali din spitalul nostru s-a organizat și un concurs cu privire la cunoștințele și efectuarea manipulărilor, prin care este realizată dezinfectarea igienică a mâinilor personalului medical. Câștigătorii concursului au fost stabiliți de către comisia condusă de medicul-epidemiolog, șef serviciu de prevenire a infecțiilor nosocomiale Serghei Marin și asistenta medicală șefă a spitalului Veronica Mîța.

    Câștigătorii au fost:
    Locul I: Tatiana Rață – asistentă medicală în sala de tratamente secția Oftalmologie;
    Locul II: Maria Cherdivară – asistentă medicală în sala de pansamente secția Chirurgie septică;
    Locul III: Victoria Cosoi – asistentă medicală secția Anesteziologie.

    Numele câștigătorilor au fost anunțate în cadrul ședinței, care a avut loc astăzi în sala de conferințe a SCM „Sfânta Treime”, unde au fost onorați toți reprezentanții acestei profesii nobile.

    Felicităm din inimă toți asistenții medicali cu ocazia sărbătorii profesionale! Primiți cele mai sincere urări de bine! Norocul să vă însoțească mereu, iar visele să vă devină realitate! Vă dorim multă sănătate, pace și căldură în familiile dumneavoastră!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP