logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Ziua mondială a vederii (World Sight Day – WSD) este marcată anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie sub egida Programului Mondial „Vision 2020” al Agenției Internaționale pentru Prevenirea Orbirii(International Agency for the Prevention of Blindness, IAPB) și al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

    Această zi are drept scop atragerea atenției, la nivel mondial, asupra pacienților care suferă din cauza lipsei totale a vederii, asupra numărului crescut de probleme oculare și asupra pacienților care au nevoie de ajutor.

    Potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Prevenirea Orbirii, la nivel mondial peste 285 de milioane de oameni, inclusiv 19 milioane de copii, suferă de tulburări vizuale, şi 39 de milioane sunt complet orbi. La fiecare cinci secunde o persoană orbeşte definitiv, 90% de persoane oarbe trăiesc în ţări cu venituri mici.

    Cataracta și glaucomul, împreună cu degenerarea maculară legată de vârstă, opacitatea corneei, trahomul și bolile oculare la copii (de exemplu, cele cauzate de deficitul de vitamină A), sunt principalele cauze ale orbirii în lume. În plus, există o incidență crescândă a orbirii care se dezvoltă odată cu vârsta, precum și orbirea cauzată de diabetul necontrolat.

    OMS estimează că 82% dintre persoanele oarbe sunt în grupa de vârstă de 50 de ani și peste, iar acest grup de vârstă reprezintă 20% din populație. Având în vedere că numărul persoanelor în vârstă din multe țări ale lumii este în creștere, riscul de tulburări de vedere datorate bolilor oculare cronice și proceselor de îmbătrânire va fi supus unui număr tot mai mare de persoane.

    Dintre 19 milioane de copii cu tulburări de vedere, 12 milioane au deficiențe de vedere din cauza anomaliilor de refracție, care sunt ușor de diagnosticat și corectat, iar 1,4 milioane de copii sunt ireversibil orbi, ceea ce necesită multă muncă pentru reabilitarea vizuală, pentru dezvoltarea lor psihologică și personală.

    Pot fi remarcate următoarele fapte:

    • În 2010, aproximativ 28% din populația lumii a suferit de miopie și se estimează creșterea acestui număr până la 34% până în 2020 și până la 50% în 2050;
    • În 1980, 108 milioane de oameni sufereau de diabet, iar în 2014 – 422 milioane (8,5% din totalul adulților din lume). În același timp, fiecare al treilea are un anumit grad de retinopatie diabetică, iar la fiecare al zecelea se dezvoltă o formă a bolii care poate provoca pierderea vederii.

    Genericul Zilei Mondiale a văzului din 12 octombrie 2017 este: „Acordați importanță vederii”. Acesta este apelul organizațiilor internaționale de a face ca oamenii să înțeleagă că îngrijirea în timp util a vederii va contribui la evitarea multor probleme grave. Aproximativ 80%, adică 4 din 5 cazuri de orbire, ar putea fi evitate datorită examinării regulate a vederii, ceea ce permite detectarea tulburărilor în stadii incipiente și prescrierea unui tratament la timp.

    Prin urmare, dragi pacienți, nu întârziați vizita la oftalmolog!

    Doctorul în științe medicale, șef secție Oftalmologie a SCM „Sfânta Treime”, medic-oftalmolog categorie superioară Valentina Lupan vine cu câteva recomandări care vor contribui la menținerea sănătății ochilor dumneavoastră:

    1. Așezați-vă confortabil pe un scaun/fotoliu. Frecați-vă mâinile până când le simțiți calde, fierbinți. Închideți ochii, după care acoperiți-i cu palmele… fără a provoca o presiune la nivelul ochilor. Imaginați-vă că este întuneric și concentrați-vă asupra întunericului. Respirați adânc, încet și uniform, în timp ce vă gândiți la un eveniment ferici sau chiar vizualizați o scenă. Deschideți ochii. Repetați acești pași timp de 5 minute sau mai mult.
    2. Timp de 3-5 secunde închideți ochii, apoi timp de 3-5 secunde îi țineți deschiși. Repetați de 7-8 ori.
    3. Închideți ochii și cu ajutorul degetelor masați-vă pleoapele prin mișcări circulare, timp de 1-2 minute.
    4. Pleoapele superioare ale ochilor sunt presate cu 3 dintre degetele de la mâini. Mențineți această presiune timp de 1-2 secunde, după care „eliberați” ochiul. Repetați acest exercițiu de 5 ori.
    5. Așezați-vă relaxat/ă! Rotiți ochii în sensul acelor de ceasornic, apoi contra-sensului acelor de ceasornic. Repetați acest exercițiu de 5 ori, cu mențiunea ca la fiecare schimbare a direcției de rotație să clipiți de câteva ori.
    6. Țineți un creion în fața ochilor la distanța de un braț. Lent, îndreptați brațul către nas până la distanța în care reușiți să cuprindeți creionul cu vederea. Repetați acest exercițiu de 10 ori.
    7. Priviți la un perete gol și pretindeți că scrieți un cuvânt cu ochii (fără să mișcați capul). La început acest exercițiu poate părea dificil, însă cu timpul va deveni tot mai distractiv.
    Recomandare! Cu cât literele sunt mai mari cu atât exercițiul este mai eficient.
    8. Imaginați-vă că aveți în față un ceas foarte mare. Priviți în centrul ceasului. Apoi uitați-vă la o cifră care marchează ora (fără să întoarceți capul). Priviți iarăși în centru, apoi iarăși la o cifră care marchează ora. Repetați acest exercițiu de 12 ori.
    Recomandare! Acest exercițiu poate fi practicat și cu ochii închiși.

    Aveți grijă de ochii dumneavoastră și fiți sănătoși!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP