logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini este o zi anuală de advocacy dedicată activității pentru spălarea mâinilor cu săpun ca o modalitate ușoară, eficientă și accesibilă de prevenire a bolilor și salvarea vieții.

    Pentru prima dată evenimentul a fost organizat în anul 2008, la inițiativa Parteneriatului Global pentru spălarea mâinilor. În acea zi, peste 120 de milioane de copii din întreaga lume s-au spălat pe mâini cu săpun în peste 70 de țări concomitent. Astăzi, evenimentul este susținut de guverne, școli, instituții internaționale, organizații ale societății civile, ONG-uri, companii private și  persoane fizice.

    Spălarea mâinilor cu săpun poate ajuta la reducerea transmiterii mai multor boli:

    • Spălarea mâinilor poate reduce bolile diareice cu 30% până la 48%.
    • Spălarea mâinilor poate reduce infecțiile respiratorii acute cu 20%.
    • Spălarea mâinilor joacă un rol important în reducerea transmiterii de agenți patogeni legați de focare precum holera, Ebola, șhigeloza, SARS și hepatita E.
    • Igiena mâinilor protejează împotriva infecțiilor asociate asistenței medicale și reduce răspândirea rezistenței antimicrobiene. Igiena mâinilor poate contribui la reducerea bolilor tropicale neglijate.
    • Spălarea mâinilor cu săpun distruge membrana exterioară a virusului și astfel îl inactivează. Un studiu a constatat că spălarea regulată a mâinilor cu săpun poate reduce probabilitatea infecției cu COVID-19 cu 36%.

    În prezent, 3 din 10 persoane din întreaga lume nu au acces la serviciile de igienă de bază. Pentru ca oamenii să poată practica igiena mâinilor, au nevoie de acces la facilități de igiena mâinilor care sunt amplasate convenabil și ușor de utilizat. Cu toate acestea, în 2020, doar 71% dintre oameni au avut acces la o instalație de bază pentru spălarea mâinilor, la nivel global. Astfel, 2,3 miliarde de oameni nu au servicii de bază, inclusiv 670 de milioane de oameni  nu au deloc instalații de spălat pe mâini.

    Ratele de schimbare a accesului la instalația de spălare a mâinilor au fost lente, crescând cu doar 4% între 2015 și 2020, dar necesită o creștere de 4 ori dacă vrem să facem față Obiectivelor Dezvoltării Durabile (ODD).

    Din cele 107 țări care au date disponibile privind spălarea mâinilor în școli, doar 57% au furnizat facilități de bază pentru spălarea mâinilor, iar 25% nu au avut niciun serviciu (nici facilități, nici apă). Aceasta înseamnă că 818 milioane de elevi nu au unde să se spele pe mâini.

    Accesul la igienă în instituțiile medicale sunt, de asemenea, scăzute fiind disponibile doar în 71 de țări. Dintre acestea, doar 50% din instituțiile medicale au acces de bază la apă și 74% — la servicii de igienă a mâinilor la punctele de îngrijire.

    În Republica Moldova, actualmente, majoritatea instituțiilor de învățământ (87,6%) sunt conectate la sisteme centralizate de aprovizionare cu apă, iar 12,4% din ele — la sisteme descentralizate. De asemenea, în contextul prevenirii răspândirii infecției COVID-19, toate instituțiile preșcolare, preuniversitare, taberele pentru copii, medico-sanitare și sociale sunt asigurate cu necesarul de săpun lichid, detergenți si dezinfectanți.

    Rețineți! Mâinile sunt principalii purtători ai germenilor care cauzează boli. Pentru spălarea corectă, eficientă și adecvată a mâinilor trebuie să fie practicată în mod consecvent, temeinic prin efectuarea următorilor pași:

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP