logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • In aceste zile întreaga planetă celebrează Săptămâna Mondială a Imunizării. Este un prilej prin care conștientizăm importanța vaccinurilor, care constituie una dintre cele mai mari descoperiri medicale din istorie. Din cele mai vechi timpuri au existat încercări de a preveni bolile Infecțioase, însă abea in secolul al XVlll-lea, medicul englez Edward Jenner experimentează primul procedeu în variola umană. Secolul al XIX-lea aduce mai multa lumină și astfel Louis Pasteur și Emile Roux reusesc să prepare primele vaccinuri care asigurau o protecție împotriva unor boli infecțioase.


    Ce reprezintă vaccinurile, ce valoare determină imunizările, a explicat publicului ascultător în cadrul emisiunii „Matinal Național” de la Radio Moldova, dna Tatiana Dumitraș, conferențiar universitar, Disciplina de sinteze clinice, Departamentul Medicină Internă, USMF „Nicolae Testemițanu”, consultant-internist al secției Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

    Dna Tatiana Dumitraș a remarcat că: ”Săptămâna Mondială a Imunizării, este o campanie globală dedicată creșterii gradului de conștientizare a importanței vaccinării pentru protejarea sănătății. Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai mari descoperiri medicale, iar beneficiile sunt de necontestat.
    Căt privește drumul vaccinului din laborator în cabinetul medicilor, sunt multe etape, preclinice și clinice, iar procesul de producție a unui vaccin poate dura între 3 și 36 luni în funcție de tipul de vaccin.Orice vaccin este aprobat de autorități competente și apoi produs și distribuit populației. Siguranța fiecărui vaccin este monitorizată constant de către OMS pentru milioane de doze administrate la nivel global.
    În acest context vreau să spun că, Republca Moldova procură doar vaccinuri precalificate de către Organizația Mondială a Sănătății. Datorită imunizării, Republica Moldova a reușit să combată poliomilita, difteria, tetanosul și rubeola. În același timp, a fost diminuată rata îmbolnăvirilor prin tuberculoză, hepatita virală B, tuse convulsivă, oreion, rotavirus și pneumococi.
    Atât în Republica Moldova, cât și în alte țări ale lumii, există o polemică la această temă și tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii. În acest sens e nevoie să conștientizăm că imunizarea este una dintre cele mai reușite și rentabile intervenții în sănătate din lume și salvează milioane de vieți. În acest context, îndemn părinții, după ameliorarea situației epidemiologice prin infecția Covid-19, să revadă vaccinările copiilor conform Calendarului de vaccinare. Fiecare copil merită să fie vaccinat împotriva bolilor care pot pune viața în pericol, cu certitudine imunizarea constituie un pas esențial pentru o societate sănătoasă.”

    Să aveți Sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP