logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În fiecare an, la 31 mai este marcată Ziua Mondială fără Tutun (ZMFT) pentru a sensibiliza și accentua riscurile pentru sănătate și asociate consumului de tutun. În acest an, ZMFT se desfășoară cu tema Tutunul și sănătatea plămânilor”, axată pe sporirea gradului de conștientizare privind impactul negativ pe care îl are tutunul asupra sănătății plămânilor: de la cancer – la bolile respiratorii cronice, promovarea politicilor eficiente de reducere a consumului de tutun sub orice formă și implicarea părților interesate din mai multe sectoare în controlul tutunului.

    Tutunul este periculos sub orice formă de consum și toate produsele din tutun (țigări electronice, narghilea, tutunul care nu arde, etc.) afectează grav sănătatea plămânilor.
    La nivel global, tutunul este responsabil de circa 8 milioane de decese anual, inclusiv un milion de decese cauzate de expunerea la fumul de tutun (fumatul pasiv) și peste 1,8 milioane de decese, cauzate de cancer pulmonar.
    În fiecare 4 secunde moare un om din cauza consumului de tutun.
    Fumatul dublează riscul dezvoltării tuberculozei și crește numărul deceselor din cauza insuficienței respiratorii.
    Copiii expuși la fumul de tutun sunt mai predispuși să dezvolte astm bronhic și să sufere mai frecvent de accese severe de astm.
    În Republica Moldova consumul tutunului, expunerea la fumul de tutun și al produselor conexe sunt factorii principali de risc pentru cel puțin șase boli cronice devastatoare, cu o incidență globală în creștere lentă:

    • bolile cardiace,;
    • cancerul (in deosebi cancerul pulmonar);
    • bolile cerebrale;
    • diabetul zaharat;
    • bolile pulmonare distructive cronice;
    • ateroscleroza.

    Anual, se înregistrează peste 4700 decese (cca 12% din totalul deceselor), din cauza bolilor cauzate de consumul tutunului, inclusiv peste 60% din totalul cazurilor sunt decese premature, în vârsta aptă de muncă.

    Republica Moldova anual implementează acțiuni privind implementarea Legii nr. 278 din 14 decembrie 2007 „cu privire la controlul tutunului” și „Cu privire la aprobarea Programului național privind controlul tutunului pentru anii 2017-2021”.

    Dna Galina Zavatin, vicedirector medical al IMPS SCM „Sfânta Treime”, medic specialist în managementul sanitar, medic internist categorie superioară, președinta Comisiei specializate Terapia Generală a Direcției Sănătății a Consiliului Municipal Chișinău, a vorbit în cadrul emisiunii radiofonice: «Matinal Național» de la Radio Moldova despre consecințele fumatului activ și pasiv, dar și despre necesitatea abandonării acestui viciu.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP