logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Anul acesta, se marchează pentru prima dată Ziua internațională a aerului curat pentru un cer albastru. Ziua a fost stabilită de ONU în decembrie anul trecut pentru a atrage atenția tuturor țărilor asupra problemei poluării aerului. Motivul a fost concluzia medicilor că o treime din decesele provocate de accident vascular cerebral, boli respiratorii cronice, cancer pulmonar și boli de inimă se datorează conținutului ridicat de impurități dăunătoare din atmosfera Pământului.


    Experții ONU numesc poluarea aerului un „ucigaș invizibil”. 7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consecințelor sale. Poluarea aerului este cauza bolilor respiratorii, infecțioase și cardiace, accident vascular cerebral, cancer pulmonar și complicații legate de sarcină. Copiii care respiră aer poluat se confruntă din ce în ce mai mult cu astmul bronșic, insuficiența pulmonară cronică, întârzierea creșterii, diabetul zaharat, obezitate și retard mintal.
    În timpul luptei împotriva COVID-19, când oamenii au început să zboare mai puțin cu avioane și să folosească transportul public, oamenii de știință au descoperit în multe orașe din lume o scădere bruscă a concentrației de poluanți atmosferici, în special a nivelului de oxizi de azot. Acesta a fost în principal rezultatul reducerii traficului în zonele urbane. Nivelurile de poluare din Madrid, de exemplu, au scăzut cu aproximativ 50%. Situații similare s-au înregistrat și în alte orașe mari.
    Cu toate acestea, după cum subliniază experții, calitatea aerului este afectată de mulți alți poluanți non-transport. De exemplu, nivelul de poluare a aerului de către particulele mici care intră în aer în timpul încălzirii clădirilor rezidențiale și a fertilizării câmpurilor nu a scăzut.
    În absența unei intervenții semnificative, se preconizează că numărul deceselor premature cauzate de poluarea aerului va crește cu peste 50% până în 2050.
    Conform unui studiu recent al ONU, nivelurile de poluare a aerului nu depășesc nivelurile minime admise în doar zece țări care sunt membre ale Comisiei Economice Europene: Irlanda, Islanda, Spania, Estonia, Canada, Norvegia, Portugalia, SUA, Suedia și Finlanda.

    În Republica Moldova, poluarea aerului este al doilea factor de risc pentru bolile netransmisibile după consumul de tutun, provocând 12% din decese, ceea ce reprezintă aproximativ 4.700 de cazuri în termeni absoluți. Cele mai importante surse de poluare atmosferică îl constituie transportul rutier, cu sistemele de încălzire cu combustibil solid și afumarea.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP