logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Invitata ediției de astăzi “Sănătate pentru Toți” de la Radio Moldova, dna Tatiana Zugrav Furtuna , medic chirurg rezident în cadrul Clinicii de Chirurgie Nr.2 „Constantin Țîbîrnă” condusă de către profesorul universitar dl Gheorghe Anghelici, de la Spitalul Clinic Municipal “Sfânta Treime”, a vorbit despre cauzele apendicitei și abordările chirurgicale minim invazive.


    Dna Tatiana Zugrav Furtuna, a explicat:„ Apendicita este o urgență chirurgicală și reprezintă o inflamație acută a apendicelui vermicular. Pentru că apendicita este o urgență medicală, este important să recunoașteți principalele simptome, pentru a grăbi consultul de specialitate.
    Durerea, poate începe treptat, difuz în abdomen sau în regiunea epigastrică, care după câteva ore coboară și se localizează în fosa iliacă dreaptă, adică în partea din dreapta jos a abdomenului.
    Diagnosticul de apendicită este sugerat și de examene paraclinice și imagistice care ajută la confirmarea diagnosticului și la excluderea altor cauze de apariție a durerii.
    Netratată, apendicita poate duce la dezvoltarea peritonitei, al abcesului peritoneal sau a plastronului apendicular.
    Perforația apendicelui este o complicație redutabilă a apendicitei și dezvoltă stări septice grave. Apendicita face parte din afecțiunile care nu suportă amânare din punct de vedere chirurgical, nici măcar în contextul pandemiei.
    În comparație cu alte perioade, urgențele medicale în pandemie au crescut. În acest moment, pacienții ajung la spital într-o stare gravă, un motiv ar fi frica de noul virus și astfel mulți pacienți recurg la autotratamente.
    Cât privește tratamentul apendicitei, în ultimii ani chirurgia tinde la o abordare prin acces minim invaziv, tehnicile de chirurgie laparoscopice sunt utilizate în întreaga lume și cu succes au fost implementate și de spitalul clinic municipal “Sfânta Treime”, un aport considerabil în acest sens a avut administrația spitalului și Gheorghe Anghelici, profesor universitar, chirurg, șeful Clinicii Chirurgie “Constantin Țîbîrnă” cu Sergiu Pisarenco, conferențiar universitar, chirurg.
    Astfel, tratamentul apendicitei este realizat prin apendicectomie, fie laparoscopie, sau clasic.
    Realizând intervențiile minim invazive, firește se ține cont de forma de evoluție a apendicitei, cât și de afecțiunile concomitente de care mai suferă pacientul. Cu certitudine, apendicectomia laparoscopică este standardul în terapia apendicitei, datorită multiplelor sale avantaje: incizii de mici dimensiuni, recuperare postoperatorie rapidă, scădere necesității pentru analgezice, explorare întregii cavități peritoneale, scade rata apendectomiilor nejustificate, diminuarea cazurilor de infecție a plăgii postoperatorii.
    În prevenirea complicațiilor induse de apendicită, e nevoie să vă adresați la timp fie la medicul de familie care vă va îndrepta la consultația chirurgului fie că apelați la serviciu 112.
    Apendicita nu poate fi prevenită și poate fi tratată doar chirurgical. Îndemn oamenii să depășească frica de noul virus și să se adreseze la timp după asistență medicală, firește respectând măsurile de protecție.
    Sunt la început de cale în chirurgie și în semn de recunoștință vreau să le mulțumesc celor care mă ajută și mă îndrumă, sunt părinții și mentorii mei, sunt mândră și norocoasă că am început acest drum în Clinica de Chirurgie Nr.2 „Constantin Țîbîrna” condusă de către profesorul universitar, Gheorghe Anghelici .”

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP