logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Astăzi la SCM „Sfânta Treime” a avut loc o conferință științifico-practică, în cadrul căreia au participat medicii din spitalele mun. Chișinău. Au fost abordate problemele legate de îmbunătățirea managementului asistenței hemotransfuzionale și hemovigilenței în instituția medico-sanitară. Mai multe detalii cu referire la acest eveniment ne oferă Svetlana Cebotari, director al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui:

    În perioada 20 mai – 3 iulie, Ministerul Sănătății din Republica Moldova în colaborare cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui cu sprijinul Crucii Roșii și Semilunii Roșii (Elveția) organizează o serie de activități în instituțiile de îngrijire a sănătății din Moldova, a căror tematică reprezintă siguranța transfuziei sângelui și perfecționarea managementului asistenței hemotransfuzionale în instituțiile medico-sanitare.
    Conferințele noastre științifico-practice sunt organizate pentru ca medicii cliniciști din țara noastră, cei care au de-a face cu produsele din sânge zi de zi, să fie familiarizați cât mai curând posibil cu toate noutățile din domeniul transfuziei: cele mai recente protocoale europene, algoritmi etc. Suntem încântați să constatăm că medicii sunt deschiși către noi informații, fiind fericiți să colaboreze cu noi.
    Vreau să remarc faptul că serviciul de sânge în Moldova s-a îmbunătățit în mod semnificativ în ultimii ani, astfel astăzi corespunde în totalitate nivelului european. Avem o cantitate mare de produse din sânge, ceea ce este foarte important pentru îndeplinirea tuturor standardele stabilite în directivele europene. Asemenea modificări au fost posibile datorită faptului că Guvernul a apreciat corect rolul și locului serviciului de sânge, nu doar în domeniul sănătății, ci și în sistemul de securitate națională în ansamblu.
    SCM „Sfânta Treime” este una din instituțiile medico-sanitare din Moldova, care au fost selectate pentru desfășurarea conferințelor științifico-practice. În primul rând, în acest spital au fost realizate mai multe schimbări: datorită sprijinului Crucii Roșii au fost instalate noi echipamente medicale, iar astăzi Cabinetul de Transfuzie a Sângelui, care este condus de către doctorul Svetlana Mîța, corespunde tuturor cerințelor necesare în acest domeniu. Adică există toate condițiile pentru a fi un bun exemplu în acest sens pentru alte spitale.
    În al doilea rând, specificul spitalului (7 secții cu profil chirurgical) îl plasează în lista celor mai mari clienți și consumatori de produse din sânge din Chișinău. Aici există mulți medici care au de-a face zilnic cu selectarea componentelor sanguine în situații clinice concrete. Sperăm că seminarul științifico-practic de astăzi va fi util atât medicilor din cadrul spitalului cât și celor din întreg municipiul Chișinău.
    În țară există 69 de spitale care efectuează transfuzii de sânge și produse din sânge.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP