logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Incontestabil, medicii sunt reprezentanți ai unei comunități în care pregătirea profesională cuprinde cea mai mare perioadă, apoi toată viața sunt în continuă perfecționare pentru a se sincroniza cu ultimele descoperiri din domeniul medical, dar și pentru a fi la curent cu noile particularități ale evoluției afecțiunilor. Pe bune, pentru a-și construi o carieră de succes, medicii au nevoie de minimum 10-15 ani. Totodată, din aula Alma Mater, viitorii medici realizează că și pe timp de pace, dar și în vremuri de confruntare, profesia are cea mai mare valoare pentru umanitate. În context, pandemia COVID-19 este cât se poate de relevantă, deoarece, în spiritul profesiei, comunitatea medicală și-a atribuit mari responsabilități pentru a răspunde eficient și prompt pe plan managerial și terapeutic provocărilor generate de noul virus.

    Cu acest aport considerabil se înscrie și colectivul medical de la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Distinctiv este Departamentului COVID-19 de la CE Moldexpo care, chiar de la definire ca locație de triere a pacienților și până la moment, este gestionat managerial cu multă perseverență de dl Oleg Crudu.
    În Departamentul COVID-19 de la CE Moldexpo, muncesc zi și noapte specialiștii detașați de la spitalul „Sfânta Treime”. Anume despre acești oamenii pentru care dimensiunile timpului se măsoară în cazurile pacienților clinic tratate realizăm această incursiune.
    Capacitatea Departamentului COVID-19 este de 450 de paturi și e constituit din 8 secții terapeutice, a menționat dl Oleg Crudu, director al SCM „Sfânta Treime”: „În Departamentul COVID-19 de la CE Moldexpo sunt internați pacienți din întreaga țară. Infrastructura permite să se țină cont de gravitatea stării pacienților, astfel că internarea are loc pe zone, e vorba de zona verde, albastră, galbenă și roșie. De asemenea, recent au fost activate 30 de paturi în terapia intensivă, 12 paturi pentru pacienți suspecți la COVID-19, dar și 18 paturi destinate pacienților confirmați cu SARS CoV-2 în stări grave și extrem de grave. Personalul medical deține o experiență bună, fapt care permite o gestionarea clinică eficientă.”
    Momentan, Departamentul COVID-19 de la CE Moldexpo activează la capacitate deplină, a specificat dna Elena Bivol, șefa Departamentului managementul calității serviciilor medicale: „Muncim atât în regim de triere a pacienților suspecți, cât și în regim staționar pentru pacienții COVID confirmați. Având în vedere numărul mare de adresări și de pacienți aflați la tratament, ținem să menționăm că pe teritoriu se află un birou de informare, de asemenea există și un număr de telefon 069444318 la care se oferă informații, între ora 8.00 – 18.00, privind starea pacienților”.
    Pacienții spitalizați atestă dureri de cap, artralgie, dispnee și febră, a spus dl Valeriu Corotaș, șef interimar al Departamentului COVID-19 de la CE Moldexpo: „Tratamentul pacienților se efectuează conform protocoalelor naționale. Toți pacienții sunt cu pneumonie precedată de virusul bacterian SARS CoV-2. Pentru aprecierea diagnosticului și tactica ulterioară a tratamentului se indică la 4-5 zile examenul roentgen. Cât privește personalul medical, chiar dacă se resimte o ardere profesională, facem un supraefort și ne exercităm profesia la cel mai înalt nivel.”
    Asistenții medical activează cu multă responsabilitate, iar suportul oferit pacienților rezidă nu doar în oferirea medicației, dar și a suportului emoțional, ne-a spus Maria Gherman, asistent principal în Departamentului COVID-19: „În această structură sunt 50 de asistenți medicali, toți fiind cu experiență. Pacienții sunt gravi și deopotrivă cu medicii ne implicăm în tratamentul celor internați. Ajutăm pacienții să depășească boala prin acțiunile noastre bine determinate.”
    Cu adevărat, ce poate fi mai de preț decât starea de însănătoșire resimțită după SARS CoV-2, atunci când aerul inspirat cu ușurință umple plămânii și dă esență vieții alături de oamenii dragi?
    Mesaje de mulțumire adresate personalului medical din partea pacienților sunt dovadă a recunoștinței pentru marele efort depus în lupta dată pentru viață. Printre aceste zeci și zeci de mesaje desprindem un gând scris de Svetlana Cazac: „Mulțumesc că ați salvat-o pe Mama!”.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP