logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Astăzi bărbatul modern se deosebește de cel care a trăit acum mulți ani în urmă. Altă alimentație, alte eforturi și alte trăiri cotidiene, doar fobia poate fi comună atunci când e vorba de consultația unor medici, printre care și a medicului urolog. Și totuși, potrivit specialiștilor din acest domeniu, vizita la medic face parte din compartimentul „grija pentru sănătate”, or altfel spus, e mult mai simplu să prevenim decât să tratăm.
    În acest context, am discutat cu dl Artur Ieşeanu, medic urolog la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, despre particularitățile adenomului de prostată și acțiunile care e nevoie să le întreprindă fiecare bărbat.
    Interviu difuzat în cadrul emisiunii „Matinal Naţional” de la Radio Moldova.

    Dl Artur Ieşeanu ne-a mărturisit că foarte frecvent le oferă bărbaților exemplul femeilor care sunt mai grijulii și consecvente față de propria sănătate. Deprinderea de a merge la consultația medicului ginecolog se formează din copilărie: mai întâi sunt însoțite de mama lor, iar mai târziu aceste vizite devin o obișnuință și o preocupare constantă pentru sănătate.
    Însă dacă vorbim despre adenomul de prostată, este o afecțiune comună bărbaților cu vârsta peste 50 de ani. Cauza apariției adenomului de prostată nu este pe deplin cunoscută, dar specialiștii consideră că poate fi rezultatul unor modificări hormonale, care determină creșterea în volum a prostatei.
    Simptomele, așa precum jetul urinar redus, nevoia urgentă de a urina sunt specifice adenomului prostatic. Desigur, simptomele adenomului de prostată sunt ameliorate cu medicamente, terapii minim invazive sau intervenții chirurgicale. În ceea ce privește alegerea celui mai eficient tratament va fi de competența medicului urolog, care va lua în considerare aspecte precum simptomatologia, mărimea prostatei și alte afecțiuni asociate de care suferă pacientul.
    În secția pe care o reprezint, metodele de tratament pentru adenomul de prostată sunt diverse, în funcție de mărimea prostatei, vârsta pacientului și complicațiile cu care este internat pacientul. Și în acest context vreau să atrag atenția asupra faptului că este esențială prezentarea bărbaților după vârsta de 50 de ani la medicul urolog, odată pe an, deoarece aceste examinări pot identifica precoce cancerul de prostată. Îndemnul meu către bărbați este ca să se preocupe mai mult de sănătatea proprie.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP