logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Invitatul ediției de astăzi “Sănătate pentru Toți” de la Radio Moldova, dl Boris Stamati, medic neurolog, șef al secției Neurorecuperare la Spitalul Clinic Municipal “Sfânta Treime”, a vorbit ascultătorilor despre cauzele și măsurile de prevenire a accidentului vascular cerebral.


    Dl Boris Stamati susține că:„ Bolile cerebrovasculare constituie una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă populația modernă. Consecințele sunt foarte grave, pentru că accidentul vascular cerebral constituie cea mai importantă cauză de dezabilitate: determină imposibilitatea de a merge și de a vorbi.
    Dacă factorii de risc (fumatul, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială) sunt depistați din timp și dacă oamenii își fac periodic controalele medicale, pot preveni un accident vascular cerebral.
    Semnele care pot apărea în cazul accidentului vascular cerebral sunt diverse: scăderea bruscă a forței musculare într-un picior, în mână, tulburare de sensibilitate și tulburare de vorbire. Frecvent se întâmplă și asimetria feței, persoana respectivă nu înțelege ce se vorbește cu ea, sau nu poate exprima ceea ce vrea să spună.
    Aceste stări necesită o asistență medicală de urgență. E nevoie de a apela la serviciul 112.
    În primele ore de la declanșarea accidentului vascular sunt foarte importante procedurile de revascularizare, pentru a limita în acest fel consecințele obstrucțiilor arteriale.
    De altfel, există o fereastră terapeutică, fiind vorba de primele 3 ore în care noi, medicii, reușim să salvăm o bună parte din celulele nervoase și astfel mai puține complicații se pot instala.
    În secția pe care o reprezint, peste 80 % din pacienții internați sunt cei care au suferit un accident vascular cerebral fie ischemic sau hemoragic. Anual tratăm peste o 1000 de pacienți.
    Echipa de lucrători medicali este formată din medici neurologi, logopezi, kinetoterapeuți, fizioterapeuți, instructori de gimnastică curativă și asistenți medicali. Toți acești oameni realizează o muncă enormă pentru a învăța din nou pacientul să meargă și să vorbească.
    Și chiar dacă spuneam la începutul acestui interviu că bolile cerebrovasculare constituie o provocare pentru civilizația modernă, e nevoie fiecare să cunoască semnele clinice care se instalează brusc și prevestesc un accident vascular cerebral: durere de cap severă, tulburări de vorbire, o asimetrie facială, amorțeli în membrele superioare sau cele inferioare.
    Dacă apar aceste semne e nevoie de apelat urgent la serviciul 112.
    Specialiștii din cadrul Spitalului Clinic Municipal “Sfânta Treime”, tratează cu succes accidentul vascular cerebral, grație metodelor și tehnicii medicale de care dispune instituția noastră, reușim zilnic să salvăm vieți omenești!
    În prevenirea accidentului vascular cerebral este necesar: efectuarea periodică a unui control cardiologic după 40 de ani, menținerea valorilor tensiunii sub 140/ 90 mm Hg. Evitarea pe cât e posibil a situaților stresante și adoptarea unui stil de viață sănătos.”

    Să aveți Sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP