logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În ediția de astăzi „Sănătate pentru Toți” de la Radio Moldova, dl Dorin Panteleiciuc, chirurg proctolog, medic categoria superioară din cadrul secției Chirurgie Colorectală de la Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, a vorbit despre cauzele și tratamentul colitei ulceroase nespecifice.


    Dl Dorin Panteleiciuc, a remarcat:„Colita ulceroasă nespecifică, este o afecțiune cronică recidivantă și se caracterizează prin afectarea intestinului gros, cu apariția ulcerațiilor multiple. Din nefericire, de această afecțiune suferă oamenii din toate grupele de vârstă, dar preponderent boala afectează populația tânără, mai des se întâlnește la femei. Patologia dată mai frecvent se înregistrează în țările economic dezvoltate.
    Cât privește cauzele dezvoltării colitei ulceroase nespecifice, nu sunt date exacte, însă se atestă mai mulți factori, care pot contribui la dezvoltarea colitei ulceroase nespecifice. Este vorba de predispoziția ereditară, factorii infecțioși, stresul, folosirea nerațională a contraceptivelor și a antibioticilor, alergia alimentară, factorii de mediu.
    Patologia dată se caracterizează prin afectarea locală a colonului dar și prin afectarea mai multor sisteme și organe. Cum ar fi sistemul hepato-biliar, ocular, nefrologic, articular, cutanat și nervos.
    Tabloul clinic, include mai multe simptome: diaree, eliminări patologice cu sânge, mucozități, balonarea și durerea în abdomen, febră și scăderea ponderii corporale. Ca regulă, în cazul evoluției grave, frecvența scaunului poate atinge numărul de 20 ori pe zi și mai mult.
    Standardul de aur în diagnosticarea și diferențierea diagnosticului este fibrocolonoscopia, însă există și alte metode ca irigoscopia, ultrasonografia, tomografia computerizată, examinarea paraclinică a pacientului, analiza sângelui ,biochimia sângelui.
    Complicațiile colitei ulceroase nespecifice pot fi divizate în două grupe, este vorba de complicații locale cum ar fi apariția fisurilor anale, abceselor pararectale, fistule pararectale.
    Cât privește complicațiile severe pot fi megacolonul toxic, perforații de colon, apariția hemoragiei intestinale, apariția fistulelor intra abdominale si a abceselor, stenozarea colonului, micșorarea lungimii colonului.
    Am remarcat mai devreme că, diagnosticul colitei ulceroase nespecifice are o mare importanță și se bazează pe rezultatele investigațiilor radiografice, endoscopice și histologice.
    Tratamentul patologiei prevede două metode, prima și cea mai importantă este tratamentul conservativ, numit standard de aur în tratamentul acestei afecțiuni. În această etapă se recurge la administrarea preparatelor antibacteriale, corticosteroizi topici pentru colon, citostatice, imunosupresori, probiotice, preparate sedative, folosirea microclisterelor, supozitorilor, al spumei ce conțin mesalazină.
    În apariția complicațiilor tardive și severe ale acestei maladii se recurge la tratamentul chirurgical care este îndreptat pentru salvarea vieții pacienților. Tratamentul chirurgical presupune rezecția totală sau sub totală a colonului pentru a înlătura substratul patologic cu aplicarea stomelor intestinale. Tratamentul efectuat poate avea un impact post operator fizic dar si psihoemoțional (prezența stomei), însa această metodă salvează viața pacientului.
    Vreau să remarc că, farmacoterapia se individualizează strict de la caz la caz cu respectarea caracterului bolii, extinderii procesului patologic si gravității recidivei.
    Colita ulceroasă nespecifică este o problemă care necesită o abordare serioasă în funcție de diagnostic și tendința obținerii remisei îndelungate până vindecarea pacientului. De aceea adresarea la timp cu simptomele și acuzele enunțate, este cheia succesului în tratamentul bolnavilor cu această maladie severă.”
    Să aveți Sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP