logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Astăzi, în cadrul rubricii “Pastila de sănătate”, dl Corneliu Cherdevară, medic chirurg la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, a vorbit despre particularitățile patologiilor chirurgical acute și semnele distinctive care le caracterizează.

    Personalul medical din cadrul Spitalului “Sfânta Treime”, doar în primele șase luni ale acestui an, au acordat asistență medicală chirurgicală la peste 3900 de pacienți cu diverse patologii chirurgical acute.
    Medicii chirurgi susțin că cunoașterea semnelor, dar și adresarea precoce după asistență medicală specializata este esențială, prin urmare dl Corneliu Cherdivară a explicat: ”Semnele care denotă o patologie chirurgical acută pot fi durerea, lipsa scaunului, eliminări patologice din căile fiziologice, rectoragia sau vomele cu sânge, hematemeza.
    Este o greșeală când pacienții administrează pastile antidolore, deoarece acestea atenuează durerile și mimează tabloul clinic al unei patologii chirurgical acute, nimeni nu recomandă luarea pastilelor antidolore, dacă chiar este o suferință foarte mare, recomandabil sunt spasmoliticele.
    Cele mai frecvente patologii care sunt supuse intervențiilor chirurgicale sunt apendicita, pancreatita acută, colecistita acută, ulcerul complicat cu hemoragie sau cu perforație, ocluzia intestinală.
    Recomandările mele sunt ca în cazul durerilor să se adreseze la medic și să nu se ocupe cu auto tratamente, astfel se prelungește suferința pacientului în sine.
    Dacă este o urgență majoră se apelează la serviciul 112 sau de asemenea poate fi contactat medicul de familie, care ia decizia cât de urgentă este problema de sănătate.
    Dacă vorbim despre cauzele care declanșează patologiile chirurgical acute e nevoie să menționez că este important ca să fie tratate patologiile cronice la timp.
    În cazul ulcerului hemoragic și cel perforat denotă că pacientul n-a luat tratamentul la timp.
    Cât privește colecistitele acute sunt de regulă depistate precoce. Pacientul este conștient că suferă de litiază biliară însă nu se adresează la timp, fapt care în timp declanșează colecistita acută.
    În practica medicală de zi cu zi efectuăm foarte multe intervenții la pacienți cu cancer de colon care vin deja în faze depășite cu perforații sau ocluzii care în urgențe nu se face volumul dorit, altceva ar fi dacă astfel de intervenții ar fi efectuate mult mai precoce când există mai multe șanse.
    In concluzie, durerea acuta nu trebuie sa fie tolerată, e nevoie de adresat după ajutorul calificat și cu certitudine într-o patologie chirurgical acută, timpul semnifică viață.”

    Sa aveți Sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP