logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În urmă cu an, la începutul lui 2016, la SCM „Sfânta Treime” a fost redeschisă și renovată secția Terapie Intensivă, dotată cu echipament modern, datorită căruia este posibilă utilizarea metodelor moderne de tratament pentru pacienții în stare critică. Iar una din aceste metode, cum ar fi PiCCO2, în Republica Moldova, în prezent, este utilizată doar în secția Terapie Intensivă a SCM „Sfânta Treime”.

    Cornelia-Guțu-Bahov-258x300Mai multe detalii despre metoda PiCCO2, despre posibilitățile de care dispun medicii din momentul aplicării ei, iar cel mai important despre ce beneficii primesc pacienții, vom discuta cu șefa secției Terapie Intensivă, doctor în medicină, conferențiar universitar Cornelia Guțu-Bahov.

    Nu pot să spun că învățând și aplicând o metodă nouă, am făcut ceva la nivel mondial în medicină. În Europa, această tehnică este utilizată deja de câțiva ani, până și cele mai mici secții de terapie intensivă dispun de un astfel de dispozitiv sau chiar de două dispozitive PiCCO2. Dar în prezent noi suntem singura secție de Terapie Intensivă din Republica Moldova unde este folosită o astfel de metodă.

    Când ați început să utilizați această metodă?

    Prima intervenție medicală cu ajutorul monitorului PiCCO2, care a fost inclus în cadrul proiectului JICA, din care face parte și spitalul nostru a fost efectuată la sfârșitul lunii noiembrie a anului 2015, iar din acel moment am început să-l explorăm. Am început să lucrăm la el mult mai activ din momentul modernizării secției terapie intensivă, în ianuarie anul trecut. Iar aproximativ din luna aprilie, această metodă a ocupat un loc semnificativ în arsenalul capacităților noastre.

    Explicați în câteva cuvinte esența ei.

    Aceasta constă în faptul că în cateterul venos central, pe care este plasat un senzor, se introduce o oarecare cantitate de soluție salină răcită sau glucoză. Atunci când indicatorul rece trece prin atriul drept, ventriculul drept, vasele pulmonare, atriul stâng, ventriculul stâng și aorta, temperatura sângelui se modifică. Viteza schimbării acestuia este fixată prin catetere speciale de termodiluție, instalate în artere, cum ar fi artera femurală , și este reflectată în formă de curbă de termodiluție pe ecranul monitorului. Pe baza acestei curbe se calculează în mod automat diverși indicatori pentru alegerea și corectarea(dacă este necesar) tratamentului medicamentos al pacientului în acest caz, și pentru continuarea ulterioară a unui suport optim în aducerea parametrilor hemodinamici până la normă.

    În ce cazuri este utilizat dispozitivul PiCCO2?

    Dispozitivul PiCCO2 este utilizat pentru monitorizarea indicatorilor hemodinamicii centrale a pacienților, care se află dintr-un motiv sau altul în stare critică. Cauza acestei stări poate fi șocul, cetoacidoza decompensată, sepsis, pneumonie severă, insuficiență cardiacă acută etc. De un astfel de monitor au nevoie în special pacienții care depind de ventilația pulmonară artificială. De asemenea, acesta se utilizează în cazurile în care este dificil de prezis efectul medicamentelor asupra hemodinamicii, spre exemplu atunci când pacientul nu răspunde la terapia intensivă sau atunci când dintr-un motiv oarecare organismul pacientului nu răspunde la medicamentele necesare pentru a supraviețui etc.

    Care sunt avantajele medicilor în procesul de lucru cu monitorul PiCCO2?

    Una din cele mai importante avantaje ale acestei metode minim invazive este faptul că nu trebuie să folosim cateterul Swan-Ganz, care se instalează în artera pulmonară. Această metodă este destul de agresivă, și în plus, timpul de aflare a cateterului în artera pulmonară este limitat (72 ore versus PiCCO2 până la 7-10 zile).

    Lucrând cu pacienții pe baza unor indicatori preciși a metodei PiCCO2, medicii primesc informații despre dimensiunea parametrilor importanți a organismului și modificările acestora într-un regim non-stop.

    În special:

    · Oxigenarea pacientului;

    · Despre puterea contractilității miocardice, contractilitatea și sensibilitatea acesteia la fiecare încărcare volumetrică;

    · Despre preîncărcarea volumetrică;

    · Despre evaluarea edemului extravascular al plămânilor.

    În plus dispozitivul permite asigurarea:

    · Suportului de perfuzie necesar;

    · Acțiunii necesare a preparatelor inotropului/ acțiunea vasopresorie;

    · Suportului respirator tisular necesar;

    · Utilizarea diureticilor și metodelor extracorporale de detoxifiere, dacă este necesar.

    Totodată cantitățile de medicamente administrate sunt strict calculate.

    Mai simplu zis, principalul avantaj în lucrul cu PiCCO2, constă în faptul că toate dispozitivele necesare, toate cateterele, monitorul și altele, se instalează și se conectează foarte rapid la pacient, ceea ce este foarte important pentru pacienții în stare critică și permite terapia intensivă țintită.

    În al doilea rând, după cum am menționat mai sus, în funcțiile de variațiile de presarcină și postsarcină a indexului cardiac și a altor indicatori, putem selecta algoritmul potrivit pentru tratamentul pacientului „să apeși anume acel buton”, cu ajutorul căruia putem să micșorăm sau să mărim perfuzia, să ridicăm sau să scădem tensiunea arterială, ritmul cardiac și altele. Literalmente, toate aceste proceduri se fac cu ajutorul unor microdoze și micrograme de medicamente necesare.

    Datorită acestei abordări starea pacientul se stabilizează mult mai rapid, prin urmare impactul medicamentelor asupra organismului său este minim, ceea ce prezintă încă un avantaj – efect agresiv minim al medicamentelor asupra organismului. În plus, timpul șederii pacientului în terapie intensivă se reduce considerabil, iar rata mortalității scade semnificativ.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP