logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Astăzi, în cadrul emisiunii „Matinal Național” de la Radio Moldova, dna Natalia Porcereanu, medic endocrinolog, șefa secției Endocrinologie de la Spitalul Clinic Municipal “Sfânta Treime”, a vorbit despre SARS-CoV2 și diabetul zaharat, cât și despre activitatea medicilor din cadrul Centrului de triere Covid-19 Chișinău.


    Dna Natalia Porcereanu a spus: ”Împreună cu mai mulți colegi am decis să ne implicăm în acest proiect, Centrul Covid-19, conștientizând pericolul pe care-l prezintă pandemia cu acest nou tip de coronavirus și importanța acestui centru pentru sistemul de sănătate. S-au scurs deja câteva luni de muncă dificilă și implicare emoțională enormă în acest centru. Suntem mândri de activitatea pe care o facem, consider că rolul Centrului Covid-19 Chișinău pentru gestionarea problemei epidemiei este enormă.
    Cât privește serviciul de endocrinologie din cadrul spitalului, există continuitatea activității, colegele mele care activează în cadrul SCM “Sfânta Treime” acordând asistență medicală spitalicească de urgență pacienților cu diabet zaharat dezechilibrat și decompensat. Este o perioadă dificilă pentru colegii mei care activează în staționar, deoarece fiecare pacient care este internat poate fi potențial infectat cu SARS-CoV2, fiind asimptomatic din start, și o sursă potențială de infectare. De aceea sunt respectate cu strictețe toate regulile de protecție pentru minimalizarea riscurilor de infectare și personalul medical este echipat corespunzător pentru a se proteja și pentru a acorda asistența medicală necesară fără a se îmbolnăvi”.
    Dna Tatiana Abraș, medic endocrinolog categoria superioară în SCM “Sfânta Treime” ne-a relatat: ”Pacienții cu diabet zaharat dezechilibrat sunt mai vulnerabili în cazul bolilor virale și compensarea satisfăcătoare a glicemiilor este foarte importantă. Depunem efortul pentru a ajuta aceste persoane în condițiile dificile în care ne aflăm”.
    Dna Natalia Porcereanu a remarcat că:” Pacienții cu diabet zaharat care nu ating un control glicemic bun, sunt mai susceptibili la infecții bacteriene sau virale. În condițiile epidemiologice actuale, probabilitatea de a contacta virusul SARS-COV-2 și de a dezvolta o infecție COVID-19 este mare, iar capacitatea organismului de a face față unei infecție este compromisă la mulți pacienți. Este important ca orice persoană, cu oricare tip de diabet zaharat să-și monitorizeze cu atenție glicemia, iar persoanele care au boli cronice, probleme asociate de sănătate, să conștientizeze că sunt mai predispuse la forme mai grave de COVID-19.
    Pacienții cu diabet zaharat care au complicații cronice diabetice și comorbidități (hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, obezitate) au risc de a dezvolta forme mai severe de COVID-19 și mai frecvent necesită spitalizare.
    Compensarea glicemică buna cu cifre ale glucozei ce se includ în limita valorilor-țintă individuale este esențială atât pentru prevenirea complicațiilor cronice diabetice, cât și pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos, care va lupta eficient cu afecțiunile virale. In cazul imposibilității compensării glicemice, hiperglicemii persistente, se impune consultația medicului endocrinolog pentru ajustarea tratamentului antidiabetic.
    Pentru pacienții cu diabet zaharat care urmează preparate hipotensive din grupul inhibitorilor enzimei de conversie (lisinopril, ramipril ș.a.m.d.) sau sartani (losartan, valsartan) se recomandă continuarea medicației. Aceeași recomandare există și cu privire la statine – continuăm terapia cu aceste preparate, deoarece aduce și alte beneficii înafară de reducerea colesterolului, fiind demonstrat un efect antiinflamator.
    Respectarea minuțioasă a regulilor generale de prevenire a COVID-19 este obligatorie pentru persoanele cu diabet zaharat. E nevoie să fim vigilenți, dar nu panicați!”
    Să aveți Sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP