logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Au trecut deja 9 zile din momentul trecerii în veșnicie a tânărului Andrei, care avea o viață întreagă înainte. Tragedia care a avut loc recent în satul Mingir din raionul Hâncești a fost extrem de mediatizată în ultimele zile. În rezultatul unei bătăi, Andrei, a căzut în comă, iar mai apoi a decedat. Prezentăm sincere condoleanțe mamei tânărului Iulia Dima și întregii familii. De apreciat faptul că aceasta a găsit putere și a decis să doneze organele fiului său, să continue viața acestuia în alți oameni.

    Fie ca marea recunoștință a celor ce au primit organele, dar și a apropiaților acestora să aline măcar un pic din durerea enormă cauzată de pierderea fiului său.

    O parte din această poveste tragică s-a desfășurat în spitalul nostru, implicați direcți fiind și medicii noștri. Ei au avut o contribuție deosebită în realizarea donării, iar chirurgii au fost capabili să efectueze transplanturile.

    Radu Avadăni

    Radu Avadăni

    Radu Avadăni, medic anesteziolog-reanimatolog, coordonator-transplantolog în secția Terapie Intensivă a SCM „Sfânta Treime”.

    Victor-Garbuz

    Victor Garbuz

    Despre faptul că eu și colegul meu medic-reanimatolog, Victor Garbuz suntem așteptați la Hâncești am aflat în dimineața zilei de 17 februarie. Agenția Națională de Transplant s-a adresat la noi în urma unui apel efectuat de către directorul Spitalului Clininc din Hâncești, Petru Cibotaru și mama tânărului cu rugămintea de a ne deplasa la spitalul din Hâncești pentru transportarea pacientului aflat în moarte cerebrală clinic la insistența mamei cu transferul ulterior în clinica specializată pentru diagnosticare, evaluare și donare de organe.

    Sterpu-Veaceslav

    Vladislav Sterpu

    La sosirea noastră starea pacientului era instabilă hemodinamic și nu permitea transportarea lui. Am fost nevoiți să stabilizăm pacientul încă 2 ore pe loc în spitalul din Hâncești. Menținerea funcțiilor vitale și a hemodinamicii s-a continuat și în timpul transportării ( respirație mecanică, infuzii, vasopresori etc.). În secția Terapie Intensivă a SCM „Sfânta Treime”, tacticile de terapie intensivă au fost continuate alături de medicul-funcționalist Vladislav Sterpu şi medicul anesteziolog-reanimatolog Mircea Mîță, ceea ce a permis efectuarea investigațiilor de argumentare a cauzei instalării morții cerebrale și diagnosticarea însăși a morții cerebrale (tomografie computerizată, angiografie, dopplerografie, electroencefalografie etc).

    În tot acest timp, pe parcursul a 14 ore mama pacientului a fost întotdeauna cu noi. Ea a cerut să fie prezentă la fiecare investigație, noi explicându-i fiecare acțiune și analiză, ceea ce era stresant atât pentru noi cât și pentru ea, fiindcă mama mai spera la o minune, iar speranțele erau din ce în ce mai puține. Mama avea încredere în noi, văzând că noi facem tot posibilul pentru a-l readuce pe fiul său la viață. Din păcate însă, acest lucru era imposibil, presupunerile noastre s-au adeverit: pacientul se afla în moarte cerebrală, ceea ce am și demonstrat conform legislației în vigoare a Republicii Moldova. Și atunci când mama tânărului a conștientizat că nu se mai poate face nimic, ea a anunțat din nou despre dorința sa de a dona organele și țesuturile pentru salvarea altor vieți.

    Cornelia-Guțu-Bahov-258x300

    Cornelia Guțu-Bahov

    Șef secție Terapie Intensivă SCM „Sfânta Treime”, doctor în științe medicale, conferențiar universitar catedra Anesteziologie și Reanimatologie Nr. 2, medic anesteziolog-reanimatolog Cornelia Guțu-Bahov.

    Aș vrea să menționez că transportarea pacientului într-o stare atât de gravă la o asemenea distanță cu funcțiile tuturor organelor menținute corect cu ulterioare intervenții chirurgicale în transplantologie, a fost efectuată pentru prima dată în Republica Moldova. Și mă mândresc cu echipa mea, discipolii mei au putut să-și demonstreze profesionalismul.

    Nu în toate țările există practica și experiența de transportare a donatorilor. De exemplu, în Franța, România și Spania donatorii nu sunt transportați, deoarece starea acestora este instabilă și poate duce la pierderea lor.

    Orice mișcare, chiar și cea mai mică poate provoca scăderea fatală a tensiunii arteriale, inima s-ar putea opri în orice moment etc. Iată de ce transportarea donatorilor necesită o concentrare maximă din partea medicilor ce se află alături, capacitatea de a lua deciziile corecte și rapide, și desigur abilități profesionale înalte.

    În 2014, când desfășuram activitatea într-un program național împreună cu Agenția Națională de Transplant, am fost vizitați de către experți internaționali din Franța, Spania și România. Ei erau uimiți de faptul că noi efectuăm transportarea donatorilor la asemenea distanțe ( ei consideră că de la un etaj la altul este riscant de transportat). Cu toate că în acel moment, distanța maximă de transportare era de la spitalul nostru până la Institutul de Neurochirurgie sau până la Spitalul de Urgențe. Eram în primul an de experiență…

    Pentru ca moartea cerebrală să fie diagnosticată era necesar un echipament special, care atunci nu era în spitalul nostru, iar noi eram nevoiți să transportăm astfel de pacienți. Din acel moment, 8 martie 2014 (când a fost diagnosticat primul donator efectiv), echipa noastră a învățat treptat să rezolve problemele, care pot să apară în timpul transportării, acumulând o experiență utilă în procesul de activare.

    Astăzi când avem echipamentul necesar pentru constatarea morții cerebrale și nu este nevoie de transportarea acestora, cunoștințele și aptitudinile medicilor sunt din nou necesare.

    Secția Terapie Intensivă

    Secția Terapie Intensivă

    Secția de Terapie Intensivă a spitalului nostru mai are o competență, care nu există în fiecare spital și țară. În România de exemplu, o astfel de experiență nu există, deoarece acolo majoritatea donatorilor sunt tineri. Noi însă suntem nevoiți să lucrăm mai mult cu așa numiții donatori marginali sau non-ideali – cei care sunt mai în vârstă de 60 de ani, a căror cauză de deces a fost o patologie a sistemului cardiovascular sau alte boli care au una sau două contraindicații relative pentru donare. Competența noastră constă în faptul că noi lucrăm cu ei, stabilizăm starea acestora, pentru ca aceștia să poate deveni donatori efectivi (desigur, dacă este vorba de donare, se efectuează totul conform legislației din Republica Moldova specifice acestei proceduri și cu acordul familiei). În practica noastră cel mai vârstnic donator efectiv a fost de 78 de ani, cu rezultatele post-transplant bune. Iar toate acestea sunt posibile datorită medicilor noștri care sunt capabili să folosească diverse tactici de terapie intensivă pentru a menține adecvat funcțiile organelor. Evident că este important și rolul chirurgilor transplantologi, terapia intensivă în perioada post-transplant.

    Vreau să constat că atunci când se efectuează o terapie diversificată și intensivă mai există un avantaj – tratamentul altor pacienți în stare critică este

    Marcel Mîța

    Mircea Mîță

    mult mai bine direcționat.

    Pentru a face dintr-un donator marginal unul efectiv, este necesar să cunoaștem cum interacționează toate sistemele organismului, iar acest lucru este o adevărată artă. Trebuie practic să reprogramezi și să stabilizezi tot organismul, pentru ca organele să funcționeze în mod corespunzător. Pentru aceasta nu este nevoie să cunoști doar tactici de terapie intensivă, dar și fiziopatologie, cardiologie, endocrinologiae etc. Deoarece donatorii în vârstă au unele tulburări în funcționarea organelor, de exemplu la donatorii de la 60 de ani în sus se întâlnesc tulburări ale ritmului cardiac, fracția de ejecție a inimii scăzută etc. În practica noastră au existat trei cazuri de donare a organelor de la persoanele ce suferă de insuficiență cardiacă cronică cu fracție de ejecție scăzută și un alt caz este donarea de rinichi de la un donator efectiv cu ciroză hepatică.

    Atunci când avem astfel de cazuri, o întreagă echipă lucrează. Medicii și asistentele au trecut specializări și traininguri în străinătate. De exemplu Dr. Radu Avadăni și Dr. Victor Garbuz, care au mers la Hâncești, au diplomă de perfecționare la Universitatea de Medicină din Barcelona. În plus ei, și nu doar ei, au participat la traininguri care au avut loc în diverse țări cum ar fi Turcia, Croația și Spania. De asemenea, la noi vin profesori de peste hotare pentru a antrena medicii noștri și pentru a îmbunătăți calificările acestora.

    палата где он был

    Salonul unde s-a aflat pacientul

    Atunci când a apărut acest pacient, acest tânăr cu leziuni incompatibile cu viața și cu suspiciune de moarte cerebrală – diagnostic stabilit de către medicii neurochirurgi deplasați la Hâncești, Agenția Națională de Transplant a apelat la noi pentru a acorda ajutor în diagnosticarea și transportarea pacientului la spitalul nostru, întrucât avem o asemenea experiență. Pentru a vorbi despre donație, era necesară constatarea morții cerebrale conform protocolului național. Pentru a efectua acest lucru, pacientul a fost transportat la una din clinicile acreditate în acest scop. Cei aleși pentru asta am fost noi. Când medicii au mers la Hâncești, sarcina lor era să confirme sau să infirme faptul morții cerebrale, iar în cazul respingerii acestui diagnostic, era necesară salvarea pacientului dacă era posibil.

    Din păcate, în timpul apropiat s-a confirmat moartea cerebrală, în rezultatul leziunilor incompatibile cu viața, astfel salvarea pacientului nu a fost posibilă. Însă datorită tânărului, mamei lui, familiei sale, a medicilor, inclusiv a medicilor noștri au fost salvate 6 vieți.

    În concluzie aș vrea să remarc că ne închinăm în fața mamei sale, care într-un astfel de moment dificil al vieții a putut lua o asemenea decizie pentru salvarea altor 6 vieți. Acesta este un gest curajos, nobil și uman.

    Mulțumim mamei, Iulia Dima

    Familiei Dima,

    Lui Andrei…

    ȘASE VIEȚI SALVATE.

    P.S. Când noi discutam, aveam mereu în față o singură imagine pe care aș vrea să o plasăm la sfârșitul acestui articol. Este vorba despre un băiat din China în vârstă de 12 ani care a fost diagnosticat cu tumoare pe creier. Înainte de operație, el a anunțat toți medicii neurochirurgi, care urmau să efectueze intervenția, că în caz de insucces el ar vrea ca toate organele lui să fie donate copiilor care au nevoie de ele. Intervenția chirurgicală s-a dovedit a fi complicată și foarte extinsă… băiatul nu a supraviețuit… fiind constată moartea cerebrală. După ce a fost constat acest fapt, donarea a fost posibilă iar pe rețelele de socializare a apărut o fotografie care nu te poate lăsa indiferent.

    поклон врачей

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP