logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În perioada 10-14 mai în orașul Sinaia s-a desfășurat Al 43-lea Congres al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă SRATI 2017, în cadrul căruia au participat aproximativ 100 de țări. În rândul participanților au fost și delegați din Republica Moldova, printre care reprezentanți ai IMSP SCM „Sfânta Treime”.


    Echipa spitalul nostru a fost formată din 14 membri: 12 dintre ei fiind din secția Terapie Intensivă, alți 2 din secția Anesteziologie.

    Secția Terapie Intensivă a fost reprezentată de către: șeful secției, conferențiar universitar catedra Anesteziologie și Reanimatologie Nr. 2 a USMF „N. Testemițanu”, Cornelia Guțu-Bahov; medicii anesteziologi-reanimatologi Lucia Gîrbu, Gheorghe Cozonac, Radu Avădăni, Victor Garbuz, Aliona Boboc; medicii-rezidenți Ilie Copăcianu și Elena Bivol, precum și asistentele medicale Marina Bogdan, Ana Gorbatiuc, Valentina Mereuța, Vasilina Racu împreună cu asistenta medicală superioara Tatiana Gavrilenco (este important să remarcăm faptul că asistentele medicale au luat parte pentru prima dată la un forum de asemenea nivel).

    Secția Anesteziologie a fost reprezentată de către șeful secției, medic anesteziolog-reanimatolog categorie superioară Lilia Țîganciuc și medicul anesteziolog-reanimatolog Victoria Rusu.

    În cadrul congresului a avut loc:
    1) Al 11-lea Congres Româno-Francez de Anestezie și Terapie Intensvă;
    2) Al 9-lea Simpozion Româno-Israelian de actualități în anestezie și terapie intensivă;
    3) Al 16-lea Congres al Asistenților de Anestezie și Terapie Intensivă;
    4) Al 4-lea Simpozion „România Dodoloață” al Societăților de Anestezie și Terapie Intensivă din România și Moldova.

    La congres au fost discutate o multitudine de subiecte și actualități din domeniul anesteziei și terapiei intensive, printre care:
    – Cele mai recente tendințe în ventilarea mecanică a plămânilor;
    – Clasificarea sepsisului (anul 2016);
    – Regimurile modernizate a terapiei cu antibiotice;
    – Problemele din domeniul transfuziologiei;
    – Hemodinamica invazivă ș.a.

    Reprezentanții țării noastre de asemenea au prezentat rapoarte:
    1) Medicul anesteziolog-reanimatolog Victoria Rusu: „Hipercapnia permisivă în anestezie pentru colecistectomia laparoscopică.
    2) Medicul anesteziolog-reanimatolog Victor Garbuz: „3 ani de experiență în menținerea donatorului marginal în moarte cerebrală”.

    Este îmbucurător să menționăm faptul că raportul lui Victor Garbuz (conducători: conferențiar universitar Cornelia Guțu-Bahov și conferențiar universitar Tatiana Dumitraș), care a prezentat rezultatele activității echipei secției Terapie Intensivă a SCM „Sfânta Treime” a fost premiat cu locul III.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP