logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2016 în Republica Moldova se desfăşoară Săptămâna Naţională fără alcool, scopul fiind creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei asupra riscului pentru sănătate și a măsurilor de prevenire și reducere a consumului nociv de alcool.

    Se estimează, că la nivel global consumul de alcool reprezintă al treilea factor de risc major pentru sănătate, persistând o variată gamă de probleme cu impact devastator asupra indivizilor şi familiile acestora, semnificativ afectând viaţa comunităţii.

    Estimările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) denotă, că în Republica Moldova în 2015 a fost înregistrat un consum de 11,32 litri alcool pur pe cap de locuitor, inclusiv 2,11 litri alcool necontrolat, fiind constatată creșterea ratei mortalității prin consum de alcool – de la 5,0 cazuri la 100 mii locuitori în 2014, la 5,8 în 2015; cca. 40 persoane decedează anual în accidente rutiere, produse în stare de ebrietate iar cca. 200 de persoane rămân traumatizate şi accidentate.

    La majorarea numărului persoanelor afectate de alcoolism cronic, cu afecţiuni hepatice, cardiovasculare, cerebro-vasculare etc., condiţionate de consumul abuziv de alcool, contribuie multipli factori socio-economici, psihologici, financiari, inclusiv şomajul, neîncrederea în ziua de mâine, stresul social etc.

    Intervenţiile pentru prevenirea consumului de alcool sunt orientate spre:

    1.Protejarea tinerilor, a copiilor și copiilor nenăscuți;

    2.Reducerea morbidității și mortalității prin accidente de trafic;

    3.Prevenirea tulburărilor psihopatologice datorate consumului de alcool în rândul adulților și prevenirea impactului negativ al consumului de alcool la locul de muncă;

    4.Informarea, educarea și conștientizarea efectelor dăunătoare ale consumului de alcool și promovarea unui consum responsabil de alcool;

    5.Crearea, dezvoltarea și susținerea bazelor de date comune.

    În Republica Moldova în proces de implementare, se află Programul naţional privind controlul alcoolului pentru anii 2012-2020 cu ţinte concrete în prevenirea şi reducerea efectelor negative ale consumului nociv de alcool asupra sănătăţii publice, stării sociale şi economice, de promovare de politici eficiente şi măsuri inter sectoriale la nivel naţional şi local.

    Efectele alcoolului asupra organismului

    Alcoolul încetinește funcționalitatea sistemului nervos central, blochează o parte din mesajele care ar trebui să ajungă la creier alterând astfel percepțiile, emoțiile, mișcarea, vederea și auzul persoanei.
    În cantități mai mari alcoolul provoacă modificări majore la nivelul creierului, astfel rezultând intoxicația. Persoanele care au abuzat de alcool își vor pierde concentrarea, abilitatea de a se exprima coerent sau de a-și menține echilibrul; vor fi dezorientați și confuzi. În funcție de persoană, intoxicația poate face consumatorul extrem de prietenos și vorbăreț sau foarte agresiv și nervos. Viteza de reacție este diminuată dramatic, motiv pentru care este interzisă conducerea autovehiculelor după consumarea de băuturi alcoolice.

    Când sunt consumate cantități foarte mari de alcool într-o perioadă de timp scurtă poate rezulta intoxicația cu alcool. Intoxicația cu alcool este exact ceea ce spune și denumirea sa: corpul devine intoxicat cu o cantitate mult prea mare de alcool. Voma violentă este unul dintre primele semne ale intoxicării cu alcool; somnolența extremă, inconștiența, dificultăți în respirație, glicemie extrem de scăzută, palpitații și chiar decesul sunt rezultate ale intoxicării cu alcool.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP