logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În perioada 18-24 noiembrie este marcată Săptămâna mondială de conștientizare a antimicrobienelor . Acest eveniment mondial se desfășoară anual , iar sloganul denotă că „Antimicrobienele trebuie utilizate cu grijă”, subliniind faptul că antimicrobienele sunt o resursă valoroasă și trebuie utilizate rațional. Mesajul acestei săptămânî sugerează – „Distribuiți informații, opriți rezistența!”


    Rezistența la antimicrobiene este în creștere și prezintă o amenințare pentru sănătatea publică cu o povară socială și economică gravă, cauzând, anual, 700 mii de decese la nivel mondial, iar în lipsa acțiunilor, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, până în 2050, fenomenul de rezistență antimicrobiană ar putea cauza mai multe decese decât cancerul, iar cifra ar putea atinge 10 milioane decese anual. Amenințarea majoră a rezistenței antimicrobiene la sănătate publică este cauzată de faptul că, în ultimii ani, au fost descoperite și comercializate puține clase de antibiotice noi concomitent apariția în același timp de noi tulpini bacteriene rezistente la o serie de antibiotice (numite și bacterii multirezistente). Astfel de bacterii pot deveni în final rezistente la toate antibioticele existente. Fără antibiotice ne-am putea întoarce la „epoca de dinaintea antibioticelor”, caz în care transplantul de organe, chimioterapia pentru cancer, terapia intensivă și alte proceduri medicale nu ar mai fi posibile.

    Utilizarea excesivă și incorectă a antibioticelor accelerează apariția și răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice. Cu această ocazie, facem apel către populație să utilizeze antimicrobienele cu prudență sporită și să ia măsuri urgente pentru combaterea rezistenței antimicrobiene.

    Ce sunt antibioticele?

    Antibioticele sunt medicamentele care pot să omoare sau să împiedice proliferarea bacteriilor pentru a vindeca infecțiile la om, animale și, uneori, plante. Antibioticele sunt medicamente pentru tratarea infecțiilor bacteriene (precum pneumonia pneumococică sau infecțiile sângelui cauzate de stafilococi, etc). Nu toate antibioticele sunt active împotriva tuturor bacteriilor. Există mai bine de 15 clase diferite de antibiotice care diferă în ceea ce privește structura chimică și acțiunea contra bacteriilor. Un antibiotic poate fi eficace împotriva unui singur tip sau împotriva mai multor tipuri de bacterii.

    Ce este rezistența la antibiotice?

    Bacteriile au rezistență la antibiotice când anumite antibiotice și-au pierdut capacitatea de a omorî sau de a stopa creșterea bacteriilor. Unele bacterii sunt rezistente în mod natural la anumite antibiotice (rezistență intrinsecă sau înnăscută). O problemă și mai îngrijorătoare survine când unele bacterii, în mod normal vulnerabile la antibiotice, devin rezistente ca urmare a modificărilor genetice (rezistență dobândită). Bacteriile rezistente supraviețuiesc în prezența antibioticelor și continuă să se multiplice cauzând prelungirea afecțiunilor sau chiar decesul. Infecțiile cauzate de bacteriile rezistente pot necesita mai multă îngrijire și, de asemenea, antibiotice alternative mai scumpe care pot genera efecte secundare mai grave.

    Ce este utilizarea „incorectă” a antibioticelor?

    Administrarea de antibiotice din motive greșite: cele mai multe răceli și gripe sunt provocate de viruși împotriva cărora antibioticele NU sunt eficace. În astfel de cazuri, antibioticele nu vă vor îmbunătăți starea: antibioticele nu reduc febra sau simptome precum strănutul.

    Când utilizați incorect antibioticele: dacă scurtați durata tratamentului, dacă reduceți dozajul, dacă nu respectați frecvența corectă (exemplu: administrarea unui antibiotic o dată pe zi în loc de 2 sau 3 ori pe zi conform indicațiilor), nu veți avea antibiotic suficient în organism și bacteriile vor supraviețui și pot deveni rezistente.

    Respectați întotdeauna sfatul medicului privind momentul și modul de administrare a antibioticelor.

    Care sunt afecțiunile cauzate de bacteriile rezistente?

    Bacteriile cu rezistență la mai multe antibiotice pot cauza o serie întreagă de infecții: infecții ale căilor urinare, pneumonii, infecții ale pielii, diaree, infecții ale sângelui. Localizarea infecției depinde de bacterie și de starea pacientului.

    Pacienții aflați în spitale sunt expuși riscului infecțiilor asociate asistenței medicale indiferent de motivul internării (inclusiv: pneumonii, septicemii, infecții postchirurgicale) provocate de MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină, un antibiotic reprezentativ pentru cele eficiente de obicei împotriva Staphylococcus aureus), Enterobacteriaceae BLSE (care generează betalactamaze cu spectru extins, enzime capabile să distrugă unele antibiotice), enterococi rezistenți la vancomicină, Acinetobacter baumannii rezistent la carbapeneme.

    De ce este rezistența la antibiotice o problemă?

    Tratarea infecțiilor cauzate de bacterii rezistente este o problemă gravă: antibioticele utilizate în mod obișnuit nu mai sunt eficiente și medicul trebuie să aleagă alte antibiotice. Aceasta poate întârzia administrarea tratamentului potrivit și poate duce la complicații, inclusiv la deces. De asemenea, un pacient poate necesita mai multă îngrijire și, de asemenea, antibiotice alternative mai scumpe care pot genera efecte secundare mai grave.

    Ce se poate face pentru a rezolva problema?

    Păstrarea eficienței antibioticelor este responsabilitatea fiecăruia. Utilizarea responsabilă a antibioticelor poate contribui la împiedicarea dezvoltării de bacterii rezistente și poate păstra eficiența antibioticelor pentru generațiile următoare. Astfel, este important de știut când este cazul să se ia antibiotice și cum să se administreze în mod responsabil.

    Sfaturi pentru pacienți:

    • Urmați sfatul doctorului când luați antibiotice.
    • Când este posibil, preveniți apariția infecțiilor prin vaccinarea corespunzătoare.
    • Spălați-vă pe mâini și spălați mâinile copiilor în mod regulat, de exemplu, după strănut sau tuse, înainte de a atinge alte lucruri sau alte persoane.
    • Utilizați întotdeauna antibioticele conform rețetei, fără a apela la „resturi” de antibiotice rămase în casă sau antibiotice obținute fără rețetă.
    • Întrebați farmacistul despre modalitatea de eliminare a medicamentelor rămase.

    Fiecare dintre noi poate juca un rol important în reducerea rezistenței la antimicrobiene!

     

     

    Paradoxal, însă intr-o era dominată de tehnologiile avansate, oamenii pierd bătălii cu dușmani microscopici. Ce condiții au determinat rezistența la antibiotice a explicat dna Tatiana Harghel, medic internist, șefa Departamentului Terapie la IMSP Spitalul Clinic Municipal “Sfânta Treime” în cadrul rubricii “Pastila de Sănătate”.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP