logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin este marcată în perioada 22-28 ianuarie 2024 cu genericul ”Spune Da sănătății tale! Vaccinează-te! Testează-te!”. În acest context, dna Ala Reajeva, doctor în științe medicale, medic chirurg ginecolog a realizat un transfer informațional privind metodele de screening și prevenire în cadrul ediției „ Zi de Zi” de la Radio Moldova.

    Dna Reajeva relevă că: ”Prevenția poate fi realizată prin asocierea a doua metode de screening, este vorba de examenul Babes-Papanicolau și HPV cu genotipare HPV 16 si HPV 18. Testul Papanicolau este efectuat pentru a depista precoce modificările la nivelul celulelor colului uterin cauzate de infecția persistentă cu HPV.

    Testul Papanicolau poate fi făcut în timpul unui examen ginecologic și este recomandat sa fie realizat în fiecare an, de la vârsta 21 ani. Există mai mulți factori de risc care cresc probabilitatea de a dezvolta cancerul de col uterin. Este vorba de Infecția cu virusul papilom uman (HPV), cel mai important factor de risc pentru cancerul de col uterin. Femeile care încep viața sexuală mai devreme de 16 ani sau care au parteneri multipli, au un risc crescut de infecție cu HPV și de a dezvolta cancer de col uterin. De asemenea, femeile care fumează au un risc de două ori mai crescut de a dezvolta cancer de col uterin în comparație cu femeile care nu au acest viciu. Infecția cu HPV reprezintă cauza principală a cancerului de col uterin, astfel, conform recomandărilor naționale si internaționale, vaccinarea împotriva HPV, se adresează fetelor de 11-12 ani. Studiile relevă că vaccinarea împotriva HPV pot reduce considerabil leziunile precanceroase”.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP