logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Radio Moldova continue să aducă în prim plan subiecte de interes public și profesioniști care răspund la toate întrebările. Astăzi, 28 noiembrie, la ora 15 si 30 de minute, invitatul emisiunii „Sănătate pentru Toți” dl Ion Cazacu, chirurg ginecolog, șef al secției Ginecologie de la Spitalul Clinic Municipal „Sfântă Treime”, a realizat un transfer informațional către ascultători despre depistarea precoce și tratamentul modern al cancerului de col uterin.

    Potrivit dlui Ion Cazacu, cancerul de col uterin este o afecțiune, care apare în celulele colului uterin, pe partea inferioară a uterului care se conectează̆ la vagin. Studiile epidemiologice au demonstrat o relație strânsă între infecția cu virusul Papiloma neoplazia cervical intraepitelială și cancerul invaziv cervical, astfel virusul HPV este identificat în prezent principalul factor incriminat în apariția acestei maladii.
    De asemenea femeile care încep viața sexuală la vârstă̆ tânără̆, cele cu parteneri multipli sau sarcină la vârstă mică, pot prezenta un risc crescut de cancer de col uterin.
    Simptomul cel mai frecvent asociat cancerului uterin este sângerarea vaginală anormală, sau sângerarea la contactul sexual.
    În vederea diagnosticului, se recurge la o succesiune de teste, printre care examenul Babeș-Papanicolau, colposcopia, examinarea genitală precum și biopsia oricărei leziuni suspecte colposcopic, sau leziuni vizibile sau palpabile la examenul clinic.
    În ce privește terapiile în cancerul de col uterin, în stadiile inițiale, elementul terapeutic de bază este cel chirurgical. Tipul de intervenție depinde de stadiul bolii, afecțiunile asociate.
    În ciuda progreselor înregistrate în terapia cancerului de col uterin, aceasta rămâne o boală redutabilă. Tocmai din acest motiv este foarte importantă depistarea precoce prin programe de screening conștiente precum și vaccinarea HPV.
    În ce privește imunoterapia, este realizată la fetițe și în țara noastră, astfel este un procedeu binevenit în prevenirea cancerului de col uterin pentru generația tânără̆. Cu cât vom reuși să depășim barierele legate de educația sanitară, cu atât vom izbuti să câștigăm pași importanți în bătălia cu această maladie, iar pentru aceasta este suficient să nu neglijăm controlul ginecologic periodic!
    Să aveți sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP