logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În acest an, Ziua Mondială a Rinichiului este marcată pe 11 martie cu scopul de a ajuta populația să conștientizeze importanța rinichilor pentru bunăstarea organismului. Genericul evenimentului este unul desfășurat și sună în acest an astfel: „Sănătatea rinichilor pentru toată lumea – calitatea vieții cu boli de rinichi”. Campania își propune să îmbunătățească educația populației la acest subiect și să contribuie la conștientizarea importanței gestionării eficiente a simptomelor bolilor renale și să încurajeze pacienții să se implice activ în activitățile zilnice, în special în cazul celor care trăiesc cu transplant renal sau depind de dializă, dar și a persoanelor care au grijă de ei.

    Diagnosticul de boală renală și gestionarea acestuia poate fi unul dificil, în special în stadiile avansate ale maladiei. Atât pentru pacient, cât și pentru cei care au grijă de el poate fi dificilă participarea în activitățile zilnice, munca, călătoriile și socializarea, provocând efecte secundare neplăcute, precum oboseala, durerile, depresia, tulburările cognitive, problemele gastrointestinale și de somn.
    La nivel mondial, peste 2 milioane de oameni efectuează regulat proceduri de dializă sau trăiesc cu transplant de rinichi. Plus la acestea, multe persoane au nevoie de tratament, dar, din păcate, nu îl primesc.
    În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidența prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în 2019 –182,4 cazuri la 10 mii locuitori, 2018 – 189,2 cazuri la 10 mii locuitori.

    Dacă Dvs. sau o persoană apropiată sunteți în grupul de risc pentru apariția bolilor renale, agresați-vă medicului de familie pentru a efectua 3 teste simple care ar putea să vă salveze viața:

    Tensiunea arterială.
    În cazul valorilor mari ale acesteia pot fi afectate vasele mici de sânge din rinichi, iar aceasta este a doua cauză de apariție a insuficienței renale după diabetul zaharat. Cea mai bună valoare este considerată cea de sub 120/80. Sub 130/80 este recomandată pacienților cu boli renale cronice, iar sub 140/90 este o valoare bună pentru majoritatea persoanelor.

    Proteinele din urină (testul de urină).
    Prezența proteinei albumina (albuminuria) în urină poate fi un semn precoce al bolilor renale. Atunci când proteinele (inclusiv albumina) sunt depistate în mod regulat în urină (proteinurie), este vorba de leziuni renale.

    Rata filtrării glomerulare (GFR).
    Aceasta indică cât de bine rinichii filtrează sângele. Cel mai bun indicator în acest caz este egal cu 90. Scorul 60-89 trebuie monitorizat, iar mai puțin de 60 timp de 3 luni indică la o boală renală.

    Dacă suferiți de boli renale, aveți grijă să:
    – Vă măsurați regulat tensiunea arterială;
    – Gestionați nivelul zahărului din sânge (glicemia);
    – Reduceți consumul de sare;
    – Consumați o cantitate moderată de proteine;
    – Vă vaccinați anual împotriva gripei.

    Pentru a preveni apariția bolilor renale procedați în modul următor:
    – Practicați sportul în mod regulat;
    – Controlați greutatea;
    – Abordați o alimentație echilibrată;
    – Renunțați la fumat;
    – Reduceți consumul de alcool;
    – Hidratați-vă;
    – Nu luați în mod regulat pastile antiinflamatoare/analgezice fără prescripție medicală;
    – Monitorizați nivelul de colesterol;
    – Faceți un control medical anual;
    – Cunoașteți istoricul medical al familiei.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP