logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • La 23 noiembrie, oaspeții din Suedia și Georgia, prezenți în Moldova în cadrul proiectului de cooperare cu Agenția de Sănătate Publică din Suedia, au continuat să împărtășească experiența acumulată în timp și să comunice cu colegii din țara noastră. Programul de astăzi a inclus pentru început discuția directorului spitalului Oleg Crudu cu oaspeții, prezentându-le structura serviciilor medicale a instituției pe care o conduce.

    Dumnealui a trecut în revistă reuşitele activităţii spitalului pe parcursul ultimilor ani, exprimând planurile din viitor cu privire la modernizare și renovare, iar mai apoi a răspuns la întrebările adresate de oaspeți.

    În cadrul vizitei, specialiștii din Suedia și Georgia au făcut cunoștință cu secțiile spitalului și munca depusă aici, fiind ghidați de către vice-directorii Gheorghe Străjescu și Denis Cernelea.

    David Tsereteli, specialist principal al Centrului Național de Control al Bolilor și Sănătate Publică (Tbilisi, Georgia) a declarat: „În primul rând vreau să mulțumesc administrației spitalului și societății BARN pentru oportunitatea de a vizita Moldova, în special spitalul „Sfânta Treime” și să ne familiarizăm cu lucrul depus aici. Am fost plăcut surprins de secțiile vizitate: Terapie Intensivă, Urologie, Chirurgie Generală, Radiologie Intervențională, Blocul de Sterilizare și Centrul de Diagnostic. M-a impresionat aspectul modern, echipamentele noi cu care sunt echipate și nu în ultimul rând angajații, care sunt instruiți în Uniunea Europeană și adoptă abordări moderne pentru tratarea pacienților. Pe parcurs, am constatat că aici se depune o muncă deosebită, nu doar în ceea ce privește controlul infecției – aceste aspecte fiind discutate în cadrul seminarului, dar și în utilizarea metodelor moderne de tratament și prevenirea diverselor boli.

    Aș dori să menționez în mod special conducerea instituției, abordarea managementului spitalului în activitatea sa. Când domnul Crudu discuta cu noi în timpul prezentării, era evident că este la curent cu tot ce se întâmplă, cu toate detaliile referitoare la instituția pe care o conduce, până la cel mai mic detaliu și cel mai important – știe sigur ce trebuie să facă pentru îmbunătățirea rezultatelor”.

    Vizita s-a încheiat cu o abordare a problemelor apărute pe parcurs și elaborarea unor planuri ulterioare.

    Rezumând rezultatele a 2 zile de muncă fructuoasă, șeful adjunct al Direcției sănătății a Consiliului municipal Chișinău a remarcat: „Atelierul care a fost organizat în colaborare cu Agenția de Sănătate Publică din Suedia, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Direcția sănătății a Consiliului municipal Chișinău și administrația SCM „Sfânta Treime” este foarte important și actual, reieșind din însăși importanța problemei infecțiilor asociate asistenței medicale. Atelierul însă a fost axat pe o problemă mai îngustă, dar la fel de importantă, care ține de infecțiile asociate cateterizării vezicii urinare și predomină în majoritatea țărilor europene. Cu regret, în Moldova aceste infecții sunt mai puțin identificate și monitorizate. În acest context vreau să mulțumesc din suflet administrației spitalului. Sperăm la o colaborare continuă, pentru a implementa acest proiect în vederea combaterii acestei probleme”.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP